A fost declarată epidemie de rujeolă pe teritoriul României!


Ordinul nr. 4128/2023 prevede declararea epidemiei de rujeolă pe teritoriul României şi aprobarea măsurilor de limitare a răspândirii epidemiei.

Potrivit noutăților, în vederea limitării răspândirii cazurilor de îmbolnăvire prin rujeolă se instituie următoarele măsuri:
a) derularea unei campanii de vaccinare ROR a copiilor cu vârste între 9 – 11 luni. Doza suplimentară administrată înaintea vârstei de 12 luni se consideră ca “doza 0” şi nu se ia în considerare la evaluarea acoperirii vaccinale cu două doze de vaccin ROR;
b) recuperarea de urgenţă la vaccinarea ROR pentru copii cu vârste între 1 – 4 ani nevaccinaţi;
c) recuperarea de urgenţă la vaccinarea ROR pentru copii cu vârste între 5 – 14 ani nevaccinaţi sau care nu au schema de vaccinare completă, respectiv două doze de vaccin ROR.

Schema de vaccinare va fi continuată în integralitate conform calendarului de vaccinare prevăzut în Programul naţional de vaccinare, cu păstrarea unui interval de minimum 28 de zile faţă de ultima doză administrată.

Iar pentru copiii nevaccinaţi cu rujeolă în antecedente se recomandă vaccinarea cu o doză de vaccin ROR în vederea protejării împotriva rubeolei şi infecţiei urliene, doză administrată la interval de 1 lună după vindecare, după caz.