CEDO. Cauza Poienaru împotriva României


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost sesizată cu o pretinsă încălcare a art. 10 din Convenţie, privind libertatea de exprimare.

Pe scurt, reclamantul a publicat pe blogul său trei articole intitulate “Şefii APIA băgaţi în şedinţe”; “Un dialog. . .balcanic” şi “5 – 4. Ca la teatru!”, în care a descris ceea ce el considera a fi nereguli în activitatea APIA. În articolele sale, reclamantul a criticat procedura de atribuire a fondurilor către agricultori, numirea în funcţie a directorului APIA Cluj şi gestionarea defectuoasă a fondurilor UE în agricultură.

Reclamantul a contestat în instanţă destituirea sa din funcție, susţinând că articolele publicate în cauză intră sub incidenţa Legii nr. 571/2004 privind protecţia personalului din autorităţile publice, instituţiile publice şi din alte unităţi care semnalează încălcări ale legii.

Potrivit știrilor juridice, Curtea consideră că instanţele naţionale nu au pus în balanţă în mod corespunzător diferitele interese aflate în joc în conformitate cu criteriile stabilite în jurisprudenţa sa şi că acestea nu au prezentat motive pertinente şi suficiente pentru a justifica ingerinţa în exercitarea dreptului reclamantului la libertatea de exprimare. Prin urmare, a fost încălcat art. 10 din Convenţie.