O dispoziție din Codul penal a fost declarată neconstituțională!


Dispoziţiilor art. 378 alin. (1) lit. c) din Codul penal au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională.

Articolul de lege prevede că “(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: [. . .] c) neplata, cu rea – credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin că norma penală criticată incriminează neplata, cu rea – credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere doar cu privire la obligaţiile născute sau stabilite printr-un titlu obţinut pe cale judecătorească.

Susţin că norma criticată restrânge, în mod nejustificat şi discriminatoriu, sfera de incriminare a situaţiilor în care se legalizează obligaţia de întreţinere. Arată că actualul Cod civil reglementează posibilitatea stabilirii obligaţiei de întreţinere în mod principal sau ca măsură accesorie pentru toate situaţiile, inclusiv cele de divorţ şi încetare a căsătoriei. în acest sens, reţin că procedura poate fi judiciară, notarială sau administrativă, cu recunoaşterea egală a consecinţelor formale juridice. Cu toate acestea, doar obligaţiilor asumate prin efectul unor hotărâri judecătoreşti li se oferă protecţie în cuprinsul infracţiunii incriminate.

Curtea Constituțională reţine că legiuitorul are competenţa constituţională de a include în sfera ilicitului penal neplata, cu rea – credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere fixată prin convenţie în procedura notarială, câtă vreme săvârşirea acestei fapte aduce atingere relaţiilor de convieţuire socială în cadrul familiei, urmarea imediată constând într-o stare de pericol pentru existenţa relaţiilor de familie, prin punerea persoanei îndreptăţite la întreţinere în situaţia de a fi lipsită de mijloacele de întreţinere ori de sprijin moral.

Prin Decizia nr. 221/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 505/2023, Curtea admite excepția de neconstituționalitate şi constată că soluţia legislativă cuprinsă în art. 378 alin. (1) lit. c) din Codul penal, care nu incriminează neplata, cu rea – credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite prin act notarial, este neconstituţională.