Concediul de odihnă este un drept al tuturor angajaților și acest drept nu poate fi limitat de angajator, iar angajatul nu poate fi obligat să cedeze concediul și nici să renunțe la el conform prevederilor Codului Muncii.
Comunicatul ITM Salaj ne reamintește că durata minimă a concediului de odihnă este de 20 de zile lucrătoare pe an. În cazul salariaților minori, a celor care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorilor, altor persoane cu handicap, angajatorii trebuie să acorde, pe lângă durata minimă a concediului de odihnă, trei zile lucrătoare în plus. De asemenea, salariatele care urmează o procedură de fertilizare “in vitro” au dreptul tot la trei zile de odihnă suplimentare.
Important! Perioadele de incapacitate temporară de muncă a angajatului, concediul de maternitate, concediul de risc maternal, concediul de îngrijire copil bolnav precum și concediul de îngrijitor, concediul paternal și absența pentru urgențele familiale sunt considerate perioade de activitate prestată care nu afectează numărul zilelor de concediu de odihnă.
Nou-introduse și diferite față de evenimentele familiale deosebite sunt cele 10 zile pe an de care poate beneficia un salariat pentru urgențe familiale. Aceste zile, introduse recent în Codul muncii, pot fi luate de salariat pentru a fi alături de familie în situații neprevăzute cauzate de boală sau accident. Spre deosebire de liberele pentru evenimentele deosebite, aceste zile trebuie recuperate, iar părțile vor stabili, de comun acord, modul în care se va recupera perioada respectivă.
Tot ca element de noutate în Codul muncii este și concediul de îngrijitor cu o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an care se acordă de către angajatori, la cerere, salariaților care îngrijesc ori sprijină o rudă sau o persoană cu probleme grave de sănătate care stă în aceeași locuință cu aceștia.