Legea concediului paternal nr. 210/1999 a fost modificată şi completată de OUG nr. 117/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 845/2022.
Actul normativ prevede acordarea concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente tuturor taţilor care au calitatea de lucrător cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii şi elimină vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.
Mai mult, se asimilează lucrătorilor şi persoanele cu contracte din activitate sportivă, cu convenţii de muncă individuale (cooperaţii), cu contract de mandate, cu contract de management, care desfăşoară activităţi ca urmare a unei funcţii de demnitate publică şi cu contracte de management şi de administrare, încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Totodată, actul normativ extinde şi durata actuală a concediului paternal de la 5 la 10 zile lucrătoare, iar în cazul taţilor care au obţinut atestat de absolvire a cursului de puericultură aceasta se majorează cu încă 5 zile, pentru fiecare copil, şi nu doar pentru primul născut, ca până acum.
În cazul tatălui care satisface serviciul militar în termen, permisia se prelungeşte de la 7 la 10 zile lucrătoare. Pe perioada concediului paternal, tatăl beneficiază de o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
Concediul paternal se acordă pentru a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut şi pentru a facilita concilierea vieţii profesionale cu viaţa de familie.