În cazuri excepţionale lăţimea benzii de circulaţie poate fi redusă!


Normelor tehnice privind proiectarea, construirea şi modernizarea drumurilor au fost recent modificate de Ordinul nr. 213/2022, publicat în Monitorul Oficial nr. 227/2022.

La proiectarea, construirea şi modernizarea drumurilor publice se va ţine seama de funcţionalitatea pe care o au în reţeaua rutieră, de clasa tehnică, de utilizarea raţională a terenurilor, conservarea şi protejarea mediului înconjurător, de planurile de urbanism şi de amenajare a teritoriului aprobate potrivit legii, precum şi de necesitatea desfăşurării circulaţiei în condiţii de siguranţă şi confort.

Conform modificărilor, în cazuri excepţionale, pentru drumurile naţionale existente şi proiectate, cu acordul administratorului reţelei de drumuri, din motive de sporire a siguranţei circulaţiei în zona intersecţiilor, a trecerilor de pietoni, pe drumurile existente cu 4 benzi de circulaţie, în zona punctelor periculoase etc., se poate reduce lăţimea benzii de circulaţie de la 3,50 m până la minimum 3,00 m, inclusiv lăţimea marcajelor, prevăzându-se măsuri compensatorii corespunzătoare.

Normele tehnice se completează cu prevederile din reglementările în vigoare, aferente fiecărei categorii de lucrări care intră în componenţa drumului public.