Drepturi acordate urmaşilor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID – 19!


În Monitorul Oficial nr. 951/2021 a fost publicată OUG nr. 116/2021 privind modificarea şi completarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID – 19.

La decesul unei persoane din cadrul personalul medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID – 19 beneficiază de ajutor suplimentar de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele sau orice altă persoană.

Ajutorul suplimentar se acordă de către angajator şi este egal cu de două ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, suportat din bugetul Ministerului Sănătăţii şi din bugetul ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, cu încadrarea în creditele de angajament şi creditele bugetare aprobate în bugetul acestor instituţii.

Iar pensie de urmaş acordată este egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical la data decesului, indiferent de numărul urmaşilor îndreptăţiţi. Acelaşi cuantum al pensiei de urmaş se acordă copiilor urmaşi în cazul decesului ambilor părinţi.

În cazul în care nu există urmaşi, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, ambii părinţi beneficiază de un ajutor lunar în cuantum de 50% din nivelul pensiei de urmaş plătit de casele teritoriale de pensii din bugetul de stat.