Concediul paternal acordat poliţiştilor şi cadrelor militare. Noutăţi


Concediul paternal se acordă în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.

Concediul paternal este acordat şi poliţiştilor, cadrelor militare, soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în activitate.

Hotărârea nr. 668/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 638/2021, a completat Normele metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 244/2000.

Reamintim că tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare.

În cazul poliţiştilor, cadrelor militare, soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, drepturile aferente concediului paternal se calculează şi se plătesc conform dispoziţiilor legale privind salarizarea acestor categorii de personal şi se suportă din bugetul de stat, prin bugetele ministerelor şi instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

De asemenea se prevede că drepturile aferente concediului de lăuzie neefectuat de mamă se calculează şi se plătesc conform dispoziţiilor legale privind salarizarea acestor categorii de personal şi se suportă din bugetul de stat, prin bugetele ministerelor şi instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.