Măsura compensatorie introdusă prin Legea 169/2017 consta în reducerea din totalul pedepsei a 6 zile pentru 30 de zile executate în condiţii de detenţie necorespunzătoare.
Se prevedea că la calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată.
Toate aceste prevederi au diminuat substanţial pedepsele aplicate de instanţele de judecata, permiţând eliberarea deţinutilor înainte de termenul de executare a pedepsei aplicate.
Reamintim că Romania a fost condamnata la CEDO pentru condiţii improprii de executare a pedepsei cu închisoare în penitenciare şi pentru a evita plata unor despăgubiri ca în cazul menţionat, politicienii romani au agreat soluţia recompensarii detinuţilor printr-o reducere a pedepselor definitive aplicate.
Aceste dispoziţii au atras un val de critici care au susţinut că nu această este soluţia iar în cele din urmă au fost abrogate.
În Monitorul Oficial nr. 1028/2019 a fost publicată Legea 240/2019 privind abrogarea Legii nr. 169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precum şi pentru modificarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Potrivit noutăţilor legislative Legea prevede că se abrogă art. 551 din Legea nr. 254/2013 care prevedea compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare.
Însă prevederile art. 551 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenţie, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit Legii nr. 15/1968 privind Codul penal al României şi care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenţie, în aplicarea art. 21 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru perioada cuprinsă între 24 iulie 2012 şi data intrării în vigoare a prezentei legi.
Pe scurt, de efectele recursului compensatorii vor beneficia în continuare minorii care execută măsuri educative.