Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie, iar în ultima perioadă statul îşi propune să încurajeze încheierea contractelor de ucenicie, acordând şi anumite facilităţi angajatorilor.
O noutate legislativă privind ucenicia este reprezentată de Legea nr. 164/2017 pentru modificarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, publicată în Monitorul Oficial nr. 544/2017.
Ce aduce nou acest act normativ?
Aşa cum ştim durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul calificării însă potrivit actului normativ am putea spune că se scurtează perioada contractelor.
Astfel se prevede că durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2; 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3; 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.
În reglementarea anterioară se prevedea că durata contractelor de ucenicie nu poate fi mai mică de 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1; 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2; 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3.
Pe departe cea mai importantă modificare este faptul că angajatorul care va încheia un contract de ucenicie va fi încuraj şi recompensat material. Potrivit noutăţii legislative, angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condiţiile prezentei legi, beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.
În ceea ce îl priveşte pe angajatorul care încheie un contract de stagiu, Legea nr. 164/2017 prevede că şi acesta va fi susţinut de stat. Astfel, angajatorul care încheie un contract de stagiu, în condiţiile prezentei legi, beneficiază, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu, de o sumă în cuantum de 1.350 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.