Efectele concedierii dispuse în timpul concediului legal de odihnă!


Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă dacă aceştia din urmă se regăsesc într-o situaţie specifică, de exemplu concediu de odihnă, pe durata incapacităţii temporare de muncă, pe durata concediului de maternitate. Aceste dispoziţii găsindu-şi reglementarea în art. 60 C. muncii.

Este firesc să ne întrebăm care sunt efectele pe care le atrage luarea unei asememnea decizii în timpul concediului de odihnă? Iar în acest scop în cele ce urmează vom analiza un caz practic.

Potrivit ştirilor juridice, Tribunalul a admis contestaţia formulată de reclamantul E. C. cu domiciliul în contradictoriu cu pârâtul A. F. M.T.. S-a dispus anularea deciziei de concediere nr. 98/31.10.2012 emisă de intimatul A. F. M. T.  şi repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii deciziei în sensul reîncadrării contestatorului pe funcţia de solist vocal.

În urma analizării raportului de activitate asupra managementului A. F. M. T.  precum şi a discuţiilor purtate cu reclamantul (etapa a 2- a a evaluării), comisia de evaluare finală a emis Raportul de evaluare nr. 125628/27.09.2012, prin care a recomandat rezilierea contractului de management încheiat de părţi. Împotriva calificativului final de “nesatisfăcător”, nota obţinută fiind 6,68  a formulat contestaţie, care a fost respinsă ca neîntemeiată de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor pentru evaluarea finală a managementului.

S-a reţinut că în perioada 24.10.2012- 7.11. 2012 reclamantul îşi efectua concediul legal de odihnă, aprobat de angajator la data de 23.10.2012, prin cererea înregistrată sub nr. 988/23.10.2012.

Curtea constată că decizia contestată este lovită de nulitate ,câtă vreme nu corespunde cerinţelor impuse de legiuitor prin dispoziţiile art.78 Codul Muncii coroborate cu art.60 al.1 lit h Codul Muncii . Astfel se observă că decizia de concediere a fost emisă la data de 31.10.2012, zi în care reclamantul intimat se afla în concediul de odihnă.

Potrivit legislaţiei, prin dispoziţiile art.60 al.1 lit h Codul muncii, legiuitorul a instituit interdicţia potrivit căreia concedierea salariatului nu poate fi dispusă pe durata efectuării concediului de odihnă, în concluzie decizia este nelegală.