Angajatorul trebuie să vă solicite să efectuaţi muncă suplimentară pentru a beneficia de drepturile aferente!


De multe ori angajaţii fac ore suplimentare însă trebuie să ştim şi ce drepturi avem în astfel de situaţii.

Codul muncii defineşte munca suplimentară ca fiind munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal.

Secţiunea a II-a din Codul muncii regelementează munca suplimentară, iar art. 122 prevede că munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

Însă care sunt condiţiile pentru a desfăşura munca suplimentară? Pentru a înţelege mai bine acest fenomen vom analiza practica judiciară.

Potrivit ştirilor juridice, prin sentinţa civilă pronunţată de Tribunal s-a admis, în parte, acţiunea  civilă  formulată de  reclamantul F.D. împotriva  pârâtei  S.C. F. S.R.L.

Tribunalul a reţinut cu referire la probele dosarului şi dispoziţiile legale incidente că nu se face dovada  certă de către pârâtă a plăţii drepturilor băneşti datorate reclamantului, astfel reţinute mai sus, sens  în care  urmează a  fi admis acest capăt cerere, cu reţinerea  inclusiv a  condiţiilor de  încetare a raportului juridic de muncă al reclamantului, conform deciziei de concediere nr. 14/2009, aceasta  sub aspectul   datei concedierii,  evidenţiată în dispozitivul actului de dispoziţie  emis  de  către  pârâtă.

Astfel, se reţine că în ce  priveşte pretenţiile  reclamantului privind  munca efectuată în zilele libere în perioada  martie 2008 – iulie  2009, având  în vedere  perioada pentru care  s-a solicitat  plata, probatoriul testimonial administrat în cauză nu a  fost în măsură  să confirme  susţinerile  reclamantului, martorii cunoscând  multe aspecte de la  reclamant iar relatările  acestora  referindu-se  la perioada  generică fiind oricum  greu de crezut  faptul că  martorii au fost prezenţi zilnic  o perioadă  de  peste  un an la  locul de muncă al reclamantului  pentru a confirma  efectuarea  orelor suplimentare  de către acesta.

Potrivit ştirilor juridice, împotriva acestei decizii s-a declarat recurs.

S-a reţinut că potrivit art. 121 alin.1 Codul Muncii la solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară cu respectarea prevederilor art.114 şi 115, după caz.

Din aceste text de lege reiese că munca suplimentară poate fi desfăşurată doar în anumite condiţii, respectiv este necesar să existe solicitarea angajatorului pentru efectuarea acestei munci suplimentare, deoarece angajatorul este cel care va plăti remuneraţia, precum şi acordul salariatului în acest sens.

În lipsa unor înscrisuri care să se coroboreze cu probele testimoniale în mod justificat prima instanţă a reţinut că aceste probe nu sunt în măsură să confirme susţinerile reclamantului privind prestarea orelor suplimentare solicitate. De asemenea, nu s-a dovedit formularea unor cereri de către salariat pentru acordarea timpului liber corespunzător.

În concluzie,  munca suplimentară poate fi desfăşurată doar în anumite condiţii, respectiv este necesar să existe solicitarea angajatorului pentru efectuarea acestei munci suplimentare, deoarece angajatorul este cel care va plăti remuneraţia, precum şi acordul salariatului în acest sens.