Majoritatea românilor visează cu ochii deschiși la o mărire a salariului, pentru că, în fiecare lună, după ce încasează leafa pățesc ca în epigrama lui Gheorghe Gurău: „Diminuat și fără vlagă,/Salariul mă luă la rost:/-Mai lasă-mă în pace, dragă,/Ce tragi de mine ca un prost! ”
Iată că legiuitorul s-a gândit că este momentul ca anumiți bugetari să beneficieze de mărirea salariului. Firește că acest fapt va duce la bucurii pentru unii și invidii pentru alții care se vor simți dați la o parte și nedreptățiți. Este recomandat ca în viață să înveți să te poți bucura de ceea ce ai și obții prin munca ta fără să numeri realizările semenilor și banii acestora. „De obicei oamenii nu se bucură atât de ceea ce au, cât se amărăsc cu gândul la ceea ce nu au.” (Belinski)
Cine sunt norocoșii ale căror salarii se vor mări și ce noi dispoziții a stabilit legiuitorul cu privire la salariile bugetarilor români aflăm din Legea nr. 193/2016 pentru completarea Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri fiscal-bugetare publicată în Monitorul Oficial 876 din 2 noiembrie 2016. Dispozițiile sale se aplică din 5 noiembrie 2016.
Spor de 15% pentru cei care dețin titlul științific de doctor
Știrile juridice stabilesc că toți bugetarii care dețin titlul științific de doctor, fără să conteze data obținerii sale, vor beneficia de un spor de 15% din salariul de bază, solda funcției de bază, salariul funcției de bază, indemnizația de încadrare, cu condiția să îndeplinească anumite condiții.
Se impune ca cel în cauză să lucreze în domeniul în care a obținut titlul științific de doctor sau conducătorul instituției consideră că pregătirea obținută în urma doctoratului este utilă pentru compartimentul unde lucrează persoana respectivă. Pentru a intra sub incidența prezentei legi, persoana trebuie să nu fi beneficiat de acordarea acestui spor sau acesta nu i-a fost introdus în salariul de bază ca sumă compensatorie.
Cei care îndeplinesc cumulativ condițiile de mai sus, vor primi sporul de 15% începând cu luna următoare aprobării cererii.
Cum sunt plătiți bugetarii după expirarea contractelor colective de muncă?
Regula este că prin contractele colective de muncă și cel individual nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi în bani sau în natură în afara cadrului impus de legiuitor.
Personalul care lucrează în instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii și aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, Parlamentului, primului-ministru, ministerelor și a altor organe ale administrației publice centrale și locale, va fi salarizat conform contractelor colective de muncă, în limita cheltuielilor de personal aprobate, până la data la care se va împlini termenul pentru care acestea au fost încheiate.
După acest moment, personalul bugetar va fi plătit diferențiat după nivelul studiilor acordându-se clase de salarizare și coeficienți de ierarhizare, majorate cu 10%. Dacă prin acest algoritm de calcul va rezulta un salariu mai mic, atunci se va menține în plată salariul de bază avut la data la care a expirat contractul colectiv de muncă.
Noutățile legislative prevăd că cei care lucrează în instituții publice finanțate integral din venituri proprii care sunt în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului, a ministerelor, a primului-ministru sau Parlamentului și sunt nou-înființate, vor fi salarizați prin acordarea clasei de salarizare majorate cu 10%.
Știrile juridice prevăd că personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii beneficiază în plus și de anumite sporuri: pentru condiții grele de muncă primesc un spor de până la 15% din salariu de bază conform timpului lucrat, pentru condiții periculoase sporul este de până la 10% din salariul de bază, pentru munca în zone izolate sporul ajunge la 20% din salariul de bază. Legea prevede că pentru siguranța navigației se acordă un spor de până la 20% din salariul de bază și pentru consemn la domiciliu sporul este de până la 15% din salariul de bază.
Personalul încadrat în instituții publice finanțate integral din venituri proprii beneficiază de sporurile aplicabile funcționarilor publici. De exemplu, funcționarii publici beneficiază de un spor de până la 15% pentru condiții periculoase și vătămătoare corespunzător timpului lucrat, cei care ocupă o altă funcție publică prin mutare în cadrul altui compartiment sau transfer beneficiază de salariul de bază corespunzător funcției publice pe care o ocupă prin modificarea raporturilor de serviciu, cei redistribuiți au dreptul la salariul de bază pentru funcția publică în care vor fi redistribuiți.
Acordarea de clase de salarizare
Noutățile legislative prevăd că se vor acorda 6 clase de salarizare succesive suplimentare pentru funcțiile de execuție de cercetare științifică în domeniul agricol. Aceștia nu beneficiau până acum de posibilitatea acordării claselor de salarizare, fapt ce va duce la creșteri salariale.
În prezent, se acordau pentru funcțiile de execuție de cercetare științifică fundamentală din cadrul Academiei Române 4 clase de salarizare succesive suplimentare. La clasa de salarizare se adaugă maximum 9 clase de salarizare corespunzătoare tranșelor de vechime în muncă. Pentru funcțiile de conducere pentru conducătorii de doctorat coeficientul este egal cu cel pentru director adjunct al unui institut de cercetare sau director centru cercetare. Pentru funcțiile de conducere din cadrul Academiei Române se acordă 4 clase de salarizare succesive suplimentare.
Prin aceste sporuri acordate și majorări salariale poate că bugetarii vor ajunge să nu mai considere fluturașul de salariu ca fiind …cea mai tristă “insectă”!