Să aflăm mai multe despre pauza de masă. Durata legală şi mod de acordare!


descarcarepauuzaO noutate legislativă care are în vedere pauza de masă este reprezentată de propunerea legislativă care spune că pauza de masă ar trebui să fie de 60 de minute în cazul unui program de lucru de minimum 6 ore.

Cum stau lucrurile acum?

Conform Codului muncii, se prevede că în cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauza de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Astfel, ea este prevazută în cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore.

Excepţia de la regula de mai sus este valabilă în cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani. În scopul protecţiei securităţii şi sănătăţii lor, ei beneficiază de o pauză de cel putin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumatate.

Potrivit ştirilor juridice, aceste pauze nu se includ în durata zilnică normală a timpului de muncă, excepţie făcând situaţiile reglementate contrar prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern.

Aşadar în acest moment angajatorul poate să acorde pauză de masă de o oră, dacă doreşte. Acest lucru se poate întampla şi în lipsa contractului colectiv de muncă, dacă acele condiţiile în care pauza de masă se acordă sunt stabilite in regulamentul intern. Astfel, puteţi stabili în regulamentul intern, de exemplu: programul de lucru este de Luni până Vineri, între orele 8,00 17,00, cu o ora pauză de masă.

În concluzie, pauza de masă trebuie să existe. Aceasta trebuie reglementată în regulamentul intern, dacă nu prevede nimic contractul colectiv de muncă, nu afectează durata timpului de muncă dar este inclusă în programul de lucru.