Contrar unor aparențe, nimic nu-i ancorat în veșnicie. Nici măcar taxele și impozitele! Nu toate impozitele apar azi și dispar mâine sau după doar câteva luni, dar… se mai întâmplă și minuni. Sunt miracole care trebuie consemnate și relatate cu lux de amănunte.
Începând cu prima zi a lui 2016, pentru bunurile deținute în comun cu soții sau soțiile de către veteranii de război, văduvele de război, de către persoanele persecutate din motive politice pe timpul dictaturii instaurate începând cu 6.03.1945, de către persoanele deportate ori constituite în prizonieri, precum și de către persoanele persecutate din motive etnice în perioada septembrie 1940 – martie 1945, nu s-a mai acordat scutirea de la plata impozitelor pe clădiri, terenuri și mijloacele de transport pentru cotele-părți ale soților sau soțiilor acestora, într-un evident contrast cu prevederile anteriorului Cod fiscal – valabil până-n ultima zi a anului trecut.
Totuși, legiuitorul a considerat că se impune să se introducă iarăși un „regim de favoare”, care să fie aplicat amintitelor categorii de persoane, constând în reinstaurarea unor facilități existente mai înainte, dar care-au dispărut în prima zi a acestui an, atunci când a intrat în vigoare noul Cod fiscal, fiind introdus un alt regim pentru impozitarea anumitor bunuri mobile și imobile – stăpânite de către veteranii de război și alte categorii de contribuabili laolaltă cu soțiile/soții lor.
În absența reintroducerii unui regim fiscal mai favorabil, de care-au beneficiat persoanele amintite (până la data de 31.12.2015), urmările ar fi fost dintre cele mai supărătoare pentru acestea din urmă, din punct de vedere financiar. Acele persoane vârstnice ar fi avut de suferit, prin menținerea unui regim fiscal perceput – inclusiv la nivel guvernamental – drept unul excesiv.
În aceste condiții, nu-i de mirare că adoptarea unor prevederi care să readucă vechiul și mai favorabilul regim fiscal a constituit o chestiune ce nu îngăduia vreo amânare.
OUG 46/2016 pentru completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicată în „Monitorul Oficial” 685/5.09.2016. Să trecem în revistă aceste noi știri din fiscalitate!
Scutiri pentru impozitele pe clădiri!
Codul fiscal (cel nou!) prevede că nu se datorează impozitul sau taxa pe clădiri atât pentru clădirile care se află în proprietatea sau în coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război și a văduvelor necăsătorite ale veteranilor de război, cât și pentru clădirile folosite ca domiciliu aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor persecutate din cauze politice de către regimul instalat începând din 1945, a persoanelor deportate peste hotare sau făcute prizoniere, precum și a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma unor persecuții din motive etnice în perioada septembrie 1940 – martie 1945.
Consultând noile știri juridice, putem afla că scutirea de la impozitele pe clădiri, la care se face referire mai sus, va fi acordată în întregime în ceea ce privește clădirile care se află în stăpânirea veteranilor de război și a văduvelor de război, deținute în comun cu soția sau cu soțul. Se mai prevede că atunci când o cotă-parte din clădiri aparține unor alte persoane, nu va fi acordată nicio scutire pentru acea cotă-parte.
De asemenea, va fi acordată scutirea de impozite pentru toată clădirea de domiciliu care este deținută în comun cu soțul sau cu soția, în ceea ce privește clădirile aflate în stăpânirea acelor persoane care au fost persecutate din cauze politice de către regimul instalat începând din 1945, a persoanelor deportate peste hotare sau făcute prizoniere, precum și a persoanelor care au avut de suferit de pe urma unor persecuții din motive etnice, între 1940 și 1945.
Scutiri de impozite pe terenuri
Pentru terenurile care se află în proprietatea veteranilor de război și a văduvelor de război, stăpânite în comun cu soția sau cu soțul, va fi acordată o scutire integrală, referitoare la impozite. Totuși, în situația în care o cotă-parte din teren se află în stăpânirea unor terțe persoane, nu va fi acordată scutirea de taxe și impozite pentru acea cotă-parte.
De asemenea, o scutire de taxe și impozite va fi acordată și cu privire la terenurile aferente clădirii de domiciliu aflate în stăpânirea persoanelor persecutate din cauze politice de către regimul instalat începând din 1945, a persoanelor deportate peste hotare sau făcute prizoniere, precum și a cetățenilor persecutați, în trecut, din motive etnice, terenurile cu pricina fiind deținute în comun cu soțul sau soția. Și în aceste cazuri, dacă o cotă-parte din teren se află în proprietatea unor terți, nu va fi acordată nicio scutire în ceea ce privește respectiva cotă-parte.
Impozitul pe mijloacele de transport. Categorii ce nu-l vor mai plăti
Codul fiscal prevedea, încă de la intrarea în vigoare, în ceea ce privește scutirile, că nu este datorat impozitul pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport care se află în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război și a văduvelor de război, pentru un singur mijloc de transport, ales de către contribuabilul în cauză.
Impozitul pe mijloacele de transport nu este datorat nici pentru mijloacele de transport aflate în (co)proprietatea persoanelor persecutate din cauze politice de către regimul instalat începând din 1945, a persoanelor deportate peste hotare sau făcute prizoniere, precum și a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma unor persecuții din motive etnice între 1940 și 1945, pentru un singur mijloc de transport, pe care l-a ales persoana ce face parte din categoriile specificate.
La capitolul noutăți legislative, trebuie scos în evidență că scutirile de impozite de care beneficiază veteranii de război și celelalte categorii de persoane mai sus enumerate vor fi acordate integral pentru un singur mijloc de transport deținut laolaltă cu soțul sau cu soția și ales de către contribuabil (când sunt deținute mai multe mijloace de transport). Și aici există precizarea că atunci când o cotă-parte din dreptul de proprietate asupra unui astfel de mijloc de transport aparține unui terț, nu va opera o scutire și pentru acea cotă-parte.
Recalculări de impozite
La final de act normativ se precizează că scutirile nou-introduse prin OUG 46/2016 care sunt aferente anului în curs și de care beneficiază soții și soțiile anumitor contribuabili pentru care deja era prevăzut un regim fiscal mai blând, vor fi aplicate de la intrarea sa în vigoare. În plus, în sarcina organelor fiscale de la nivel local a fost introdusă îndatorirea recalculării impozitelor datorate proporțional cu intervalul cuprins între 01.01.2016 și data la care prevederile OUG 46/2016 au intrat în vigoare, data publicării în „Monitorul Oficial”.
Impozitele vin și, uneori – de fapt arareori, impozitele pleacă. E reconfortant să știi că, odată plecate, nu vor mai face vreodată cale-ntoarsă. Dar… poți să știi?!