Suntem în era în care internetul este la putere, dovadă în acest sens și faptul că România este țara din UE care are peste 63% din totalul abonamentelor la internet fix cu viteze mai mari de 30 mb/s, adică mai mult decât dublul mediei europene.
Faptul că românii navighează pe internet cu viteze amețitoare se datorează unei infrastructuri moderne care, nu există la întreg nivelul țării, ci, în general, în marile orașe. Pentru a fi în pas cu tehnologia este nevoie ca statul să ofere un cadru legal pentru a putea oferi accesul pe proprietățile publice și private în vederea modernizării sau construirii de astfel de rețele de comunicații electronice, astfel încât toți românii să poată beneficia de tehnica modernă.
În acest sens, a fost elaborată legea 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice, precum și pentru stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării rețelelor de comunicații electronice. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial 559 din 25 iulie 2016. Prevederile sale se aplică din 28 iulie 2016.
Dreptul de acces pe proprietate
Pentru ca furnizorii de rețele publice de comunicații electronice să poată avea acces pe proprietăți pe deasupra, în sau sub imobilele aflate în proprietatea privată trebuie întrunite cumulativ trei condiții.
Prima presupune ca dreptul de folosință asupra imobilelor să nu fie afectat sau să fie afectat într-o măsură nesemnificativă prin efectuarea acestor lucrări. A doua condiție se referă la exercițiul acestui drept sau efectuarea lucrărilor de acces pe proprietăți să nu fie de natură să contravină unor norme legale imperative sau cerințelor de urbanism, de amenajare a teritoriului sau privind calitatea în construcții sau celor privind protecția mediului, a sănătății, apărării, ordinii publice sau securității naționale pe care trebuie să le respecte.
A treia condiție presupune ca accesul să aibă loc în baza unui contract încheiat cu proprietarul mobilului sau cu cel care are folosința sau administrează imobilul. Prin contract se vor stabili condițiile de exercitare a dreptului de acces pe proprietatea sa privată. Dacă părțile nu au încheiat un contract, trebuie să existe o hotărâre judecătorească care să țină loc de contract.
Rețineți că regulile de mai sus se aplică și pentru dreptul de acces în spațiile aflate în proprietate indiviză din blocurile de locuințe.
Tarifele pentru dreptul de acces stabilite de ANCOM
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) va stabili tarifele maxime care pot fi percepute operatorilor economici care nu au calitatea de operatori de rețea ( nu este autorizat să furnizeze rețele de comunicații electronice) pentru lipsa de folosință și despăgubirea pentru prejudiciile directe și certe cauzate prin efectuarea lucrărilor. Tarifele vor fi stabilite în 9 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi prin decizia președintelui ANCOM.
Cum se obține accesul pe proprietatea publică?
Pentru a avea acces pe proprietatea publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, solicitantul va trimite o cerere celui care este titularul dreptului de administrare, închiriere, concesiune sau folosință asupra imobilului. La cerere va atașa acte din care să rezulte că îndeplinește condițiile de acces.
În cerere se vor preciza datele de identificare și de contact ale furnizorului de comunicații electronice care va realiza lucrările, zona în care dorește să aibă acces, lucrările pe care le va efectua, durata estimativă a realizării lucrărilor.
Cererea va fi soluționată în 30 de zile de la primire. Acordarea dreptului de acces va fi refuzată doar pentru cazuri temeinic justificate, iar refuzul poate fi atacat de către solicitant la instanța de judecată.
Cum se obține accesul pe proprietatea privată?
Știrile juridice prevăd că solicitantul va transmite proprietarului prin poștă cu confirmare de primire o cerere privind încheierea unui contract de acces. În cerere va menționa datele de identificare și de contact ale sale, elementele de rețea care vor fi amplasate, zona în care dorește să aibă acces, durata estimativă a lucrărilor și condițiile în care se vor realiza intervențiile sale pe proprietatea privată pentru întreținerea și reparația elementelor de rețea care vor fi amplasate.
Vor avea acces pe proprietatea privată doar după încheierea unui contract cu proprietarul. Dacă în urma negocierii, apar în contract condiții mai avantajoase inclusiv cu privire la preț sau la tariful accesului decât cele din contractele încheiate cu alți furnizori de rețele de comunicații electronice, aceste condiții vor fi oferite tuturor celorlalți furnizori.
La exercitarea dreptului de acces pe proprietatea privată furnizorul va plăti un preț pentru contravaloarea lipsei de folosință aduse proprietarului și pentru prejudiciile cauzate de efectuarea lucrărilor. Rețineți că dacă dreptul de acces are loc pentru conectarea unui imobil la o rețea publică fixă de comunicații electronice, accesul pe proprietatea privată va fi gratuit dacă proprietarul este cel care va fi conectat.
Ce clauze trebuie să cuprindă contractul?
În mod obligatoriu părțile vor preciza care sunt zonele unde este permis accesul, ce metode de lucru vor fi folosite și în cât timp se va finaliza lucrarea. În plus, se vor insera condițiile în care proprietarul imobilului poate efectua lucrări ce ar afecta accesul la rețelele de comunicații electronice, tariful sau prețul datorat pentru exercitarea dreptului de acces și condițiile și termenul în care proprietatea afectată de lucrări va fi adusă la starea inițială de furnizor sau de către proprietar, dar pe cheltuiala furnizorului.
Ce se întâmplă dacă nu se poate încheia un contract?
Dacă în 2 luni de la primirea cererii de a încheia un contract pentru a obține accesul pe proprietatea privată sau publică sau dacă s-a refuzat acordarea acestuia, cei interesați se pot adresa instanței de judecată. Aceasta poate pronunța o hotărâre care să țină loc de contract între părți. Cererea se va judeca de urgență și hotărârea pronunțată poate fi atacată cu recurs.
Internetul la putere!
Legea prevede că toate clădirile pentru care se va solicita emiterea autorizației de construire și cele pentru care se depun cereri pentru autorizație de construire de lucrări de renovare majoră după 31 decembrie 2016, vor fi prevăzute cu infrastructură fizică interioară pregătită pentru rețele de mare viteză.
Excepția de la regula de mai sus o constituie clădirile monument istoric, cele cu valoare arhitecturală deosebită, casele de vacanță, clădirile cu destinație militară sau alte clădiri utilizate în scopuri de ordine publică sau securitate națională.
Fără să vrem , internetul s-a strecurat în viețile noastre și ne-a făcut dependenți de el. Iată că, „utilizând internetul, nu avem dreptul să uităm…că acțiunile noastre sunt acum inscripționate în lumea WWW pentru totdeauna.” (Lionel Mallecourt)