Toți cei care-au dorit vreodată să intre-n tagma magistraților și s-au documentat pe îndelete, pentru a afla ce trebuie să facă spre a reuși să-și preschimbe dorința în realitate, au priceput un lucru: trebuie să se înarmeze cu voință, pentru că au mult de muncit. Și multe pagini de legislație de tocit!
Magistratul face parte din categoria profesioniștilor în activitatea cărora erorile majore n-au ce căuta. Greșeala unui magistrat, la fel ca și greșeala medicului, poate face țăndări un destin. Nu-i de mirare că procesul de selecție este dur!
Dacă admiterea la Institutul Național al Magistraturii nu-i defel ușoară, nici pe parcursul perioadei de studiu nu-ti va fi prea lesne, dacă nu ești bun prieten cu cartea. Rezultatele obținute în anii de studiu sunt importante, la fel ca și rezultatul examenului de absolvire… Cu condiția să și ajungi la absolvire.
Apoi, la efectuarea stagiului, proaspeților magistrați le va fi dat, în sfârșit, să afle ce înseamnă să faci justiție și cum e să fii în postura celui căruia societatea i-a încredințat nobila și dificila sarcină de a împărți dreptatea!
Cu mult mai înainte de-a ajunge să-mpartă dreptate, cel care aspiră să devină judecător sau procuror află că alegerile pe care le faci în viață și în carieră sunt atât cu efecte reversibile, cât și ireversibile. În mod sigur, mai știe și că un nivel înalt de pregătire și-o competență ridicată vor deschide la maximum ușa oportunităților.
Mai simplu spus, cel care-i mai bine pregătit, ca profesionist, are mai multe posibilități la dispoziție. Dar cei cu o pregătire mai modestă? Se aleg, și ei, cu ceea ce mai rămâne, după ce colegii lor mai bine clasați au ales ce era mai bun.
Noutăți legislative
În „Monitorul Oficial” 382/2016 a fost publicată Hotărârea 501/2016 pentru modificarea Regulamentului privind examenul de capacitate al judecătorilor stagiari și al procurorilor stagiari, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii 581/2006.
Candidații care, trecând cu succes de examenul de capacitate, au avut bucuria de a constata că au fost declarați admiși, au posibilitatea de a-și alege posturile care li se par mai convenabile. Neîndoielnic, vor exista posturi foarte dorite de către proaspeții admiși, dar și posturi care vor fi considerate, din diferite motive (în principal legate de zonă și de perspectivele profesionale), mai puțin atractive.
După o veche tradiție și după cum, de altfel, se și cuvine, cei care vor avea medii mai mari își vor alege posturile cu prioritate. Ceilalți, cu medii modeste? Se luptă pentru restul! Oricum, cel aflat în fericita postură de „admis” are dreptul de-a opta pentru unul dintre posturile disponibile; admișii își vor alege posturile, în ordinea mediilor, „în termen de 15 zile libere” de la publicarea acestora în Monitorul Oficial (partea a treia).
Ca și până acum, candidații vor fi convocați de către Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a fi repartizați pe posturi. Să vedem, acum, și aspectul esențial care trebuie punctat în materie de noutăți legislative!
Judecătorii stagiari vor putea să opteze și pentru posturi de procurori, bineînțeles după ce procurorii stagiari și-au exercitat acest drept, în prealabil. Tot în ordinea mediilor obținute! Din ultimele știri juridice reiese că acest lucru e valabil și-n sens invers. Așa că, la rândul lor, procurorii stagiari pot opta și pentru posturile de judecător, numai după ce judecătorii stagiari și-au exprimat opțiunile. Esențiale vor fi, și aici, pentru stabilirea întâietății, mediile obținute la examinare!
Fiecare zi de viață aduce cu sine o sumedenie de mici alegeri. Toate alegerile făcute, deși unele par mărunte, ne construiesc viața viitoare. Mai există și acele momente în care o unică decizie majoră determină o schimbare de macaz care te plasează direct pe drumul către succes și împlinire.
Iese în evidență un lucru: cu cât ești mai instruit, mai pregătit pentru viață, cu atât ți se oferă o paletă mai largă de posibilități de autorealizare. Dar chiar și-așa, aflându-te în fața unui minunat și bogat pachet de opțiuni, ai putea avea de învins un obstacol serios. Care? Propria nehotărâre…
Cine aleargă după doi iepuri nu prinde, finalmente, nici unul!