Când are loc înscrierea copiilor în învățământul primar și în ce condiții ?


educatie
Fiecare părinte își dorește ca odrasla sa să aibă șansa de a învăța la o școală bună, cu profesori de excepție, sens în care face orice sacrificiu pentru îndeplinirea acestui vis. Este bine cunoscut faptul că au prioritate la înscriere într-o anumită școală elevii care au domiciliul sau reședința în raza acelei unități școlare.

Pentru că înscrierile pentru învățământul primar bat la ușă, mulți părinți care nu aveau domiciliul sau reședința pe raza școlii unde doreau să își înscrie copilul, au decis fie să își schimbe în acte domiciliul, fie să își pună viză de flotant. Se pare că aceste modificări în actele de identitate ale părinților nu au fost făcute de binevoitori dornici să ajute, ci de persoane care în schimbul unor sume  de bani deloc de neglijat, „au dat o mână de ajutor” părinților.

Pentru a ști care sunt pașii de urmat pentru a-și înscrie copiii la școală și pentru a cunoaște condițiile ce trebuiesc îndeplinite, MECS a elaborat Ordinul 3158/2016 privind aprobarea Calendarului și a Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2016-2017. Acest act a fost publicat în Monitorul Oficial 132 din 19 februarie 2016, dată la care prevederile sale au intrat în vigoare.

Care sunt condițiile pentru înscrierea în învățământul primar?

Învățământul primar este obligatoriu, iar numărul de locuri alocat în învățământul de stat este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a merge la școală. Dacă copiii împlinesc 6 ani până la 31 august 2016 inclusiv, este obligatoriu să fie înscriși în învățământul primar în clasa pregătitoare.

Dacă copiii împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2016 inclusiv, vor putea fi înscriși doar dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Dacă în urma evaluării rezultă că nu este bine ca aceștia să fie înscriși la școală sau dacă părinții nu doresc să îi înscrie în clasa pregătitoare în anul școlar 2016-2017, atunci copii vor fi înscriși la grădiniță în grupa mare.

Părinții care doresc evaluarea dezvoltării psihosomatice a copilului vor depune o cerere în acest sens și evaluarea va avea loc la unitățile școlare care vor fi anunțate pe site-ul ISJ/ISMB în intervalul orar 10:00-18:00. Fiecare copil va primi, în scris, rezultatul evaluării care nu poate fi contestat.

Alegerea școlii, o decizie importantă

Prioritate la înscriere la școala de circumscripție o au cei care au domiciliul /reședința pe raza acesteia. Dacă mai rămân locuri libere, vor fi înmatriculați copiii din alte circumscripții școlare sau localități.

Știrile juridice arată că, dacă într-o școală numărul cererilor de înscriere primite de la părinții care domiciliază în afara circumscripției școlare, este mai mare decât numărul locurilor libere, se vor aplica anumite criterii de departajare: certificat medical de încadrare în grad de handicap al copilului, dacă acesta este orfan de ambii părinți sau de unul singur sau dacă are un frate/o soră înmatriculat/ă la acea școală.

 Dacă numărul cererilor de înscriere primite de la părinții din afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul locurilor libere, copiii vor fi repartizați în ordinea descrescătoare a criteriilor de departajare. Dacă la o școală pe ultimul loc liber este înmatriculat un copil din altă circumscripție școlară, fratele său geamăn/sora sa geamănă va fi înscris/ă la aceeași școală peste numărul de locuri alocat.

Părinții vor completa o cerere de înscriere a copilului fie on-line, fie la secretariatul școlii. Această cerere este obligatorie și trebuie să fie validată în prezența părintelui și a unui membru din comisia de înscriere de luni până vineri de la 8:00-18:00 și sâmbăta de la 9:00-13:00. Părintele va depune și o copie a actului de identitate propriu însoțită de o copie a certificatului de naștere al copilului. Dacă este înscris un copil care împlinește 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2016 se va atașa și o copie a rezultatului pozitiv al evaluării copilului.

Rețineți că aplicația informatică nu permite înscrierea copilului la mai multe școli.

Când au loc înscrierile?

 Evaluarea copiilor are loc între 23 februarie și 16 martie, iar rezultatul se comunică pe 17 martie, iar între 29 februarie și 18 martie se completează cererile-tip de înscriere. Între 21 si 26 martie are loc prima etapă a înscrierii în care, cu ajutorul aplicației informatice, toți copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la școala de circumscripție vor fi înmatriculați conform opțiunii.

A doua etapă a înscrierii vizează pe cei care nu au fost înscriși în prima etapă sau nu au participat la această etapă. Cererile-tip se depun între 30 martie și 8 aprilie și părinții vor completa în ordinea descrescătoare a preferințelor maximum 3 opțiuni pentru școli la care mai există locuri disponibile. În 15 aprilie se afișează listele cu copiii înscriși în această etapă. Între 19 și 22 aprilie se vor centraliza și soluționa de către inspectoratul școlar cererile copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo școală.

Decizii grele

Pentru mulți părinți alegerea școlii pentru copil este o decizie importantă, știut fiind că primii ani de școală sunt determinanți pentru educația acestuia. Mulți părinți știu că “îți trimiți copilul la școală, dar colegii lui vor fi cei care îl vor educa”  (Ralph Waldo Emerson), de aceea este important să aleagă “școala cea bună ca fiind cea în care și școlarul învață pe profesor.”  (Nicolae Iorga)