Mai pot fuma salariații la locul de muncă? Ce obligații are angajatorul?


fumatul interzis
Toate avertismentele medicilor sau statisticile îngrijorătoare care arată că aproximativ 6.000.000 de oameni mor, anual, la nivel mondial din cauza consumului de produse de tutun, nu par să tragă vreun semnal de alarmă pentru fumători. Dintre aceștia 600.000, mor din cauza fumatului pasiv. „Apropo de poluare,/Văd un fapt ce mă uimește:/Eu trag tare din țigare/Și nevastă-mea tușește!” (Marian Grigore Dobreanu)

În România, la fiecare 15 minute un român moare din cauza fumatului, adică 89 de români își pierd zilnic viața din cauza acestui viciu. Probabil că fumătorii gândesc ca în aforismul Mariei Luisa Spaziani:  „medicul mi-a spus că, dacă renunț la fumat, voi trăi o lună mai mult. Dar măcar voi putea fuma în acea lună?”

Controversata lege cu privire la interzicerea fumatului în spațiul public a fost promulgată în final, deși se pare că statul va fi cel care va pierde sume consistente de bani care ajungeau la bugetul de stat. Astfel, aproximativ 80% din costul unui pachet de țigări este reprezentat de taxe, astfel încât dacă un român fumează zilnic un pachet de țigări, el va contribui la bugetul de stat cu suma de 1.840 de lei.

Legea dă o lovitură și restaurantelor și cluburilor, locuri în care fumatul va fi interzis. Cei care cred că nu pot renunța la acest viciu ar trebui să urmeze sfatul lui Mark Twain: „ a te lăsa de fumat este cel mai ușor lucru; eu mă las în fiecare zi!”

Astfel,  în Monitorul Oficial 72 din 1 februarie 2016 a fost publicată Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, ale cărei prevederi intră în vigoare începând cu 17 martie 2016.

În ce locuri nu se va mai putea fuma începând cu 17 martie 2016?

Știrile juridice prevăd că va fi interzis fumatul în spațiile publice închise, inclusiv în cele de la locul de muncă. Legiuitorul a definit ce înseamnă un spațiu public închis pentru a evita confuziile. Astfel, spațiu public închis este un spațiu care este accesibil publicului sau destinat utilizării colective ( fără să conteze forma de proprietate sau modul în care are loc accesul în acel spațiu) care are un acoperiș/tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți (indiferent dacă pereții sunt permanenți sau temporari)

Angajații nu vor mai putea fuma la locul de muncă în spațiu închis care are un tavan/plafon și care este delimitat de cel puțin doi pereți.

Legea interzice fumatul în locurile de joacă pentru copii, chiar dacă sunt în aer liber. În plus, nu se va mai fuma în unitățile de învățământ și în cele pentru protecția și asistența copilului, în spitale și în mijloacele de transport în comun. Țigările electronice sunt interzise în mijloacele de transport în comun, deși până acum erau permise.

Unde se va putea fuma?

Noutățile legislative prevăd că se va putea fuma doar în camere special amenajate, inclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale dacă acestea servesc exclusiv fumatului, nu sunt spații de trecere sau de acces în spații publice închise, sunt dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului, au scrumiere și extinctoare și sunt marcate în loc vizibil cu indicatoare „Loc pentru fumat” sau „Cameră pentru fumat.”

Unde este interzisă comercializarea țigărilor?

Legiuitorul a reglementat și acest aspect în speranța că interzicând vânzarea țigărilor în spitale, unități de învățământ de stat și private, tentația de a fuma se va diminua. În plus, s-a decis că este interzis să se vândă la bucată țigaretele, țigările de foi și cigarillos.

Ce obligații au angajatorii  și administratorii spațiilor?

Au obligația de a elabora și de a pune în aplicare regulamente interne privind interzicerea fumatului, angajatorii pentru spațiile închise de la locul de muncă și administratorii mijloacelor de transport în comun, ale locurilor de joacă pentru copii, ale spitalelor și cele ale protecției și asistenței copilului de stat și private. Aceștia vor stabili că încălcarea acestor prevederi constituie abatere disciplinară gravă. În plus, au obligația de a marca aceste spații cu indicatoare care să indice „Fumatul interzis.”

S-a instituit obligația ca posturile de radio și de televiziune să pună la dispoziție un spațiu de emisie de minimum 30 de minute pe săptămână pentru a se difuza materiale promoționale de prevenire și combatere a consumului produselor de tutun.

Ce sancțiuni riscă cei care vor nesocoti prevederile legale?

Persoanele fizice care fumează în spațiile publice închise vor fi amendați cu sume de la 100 la 500 de lei. Persoanele juridice care nu respectă dispozițiile legii vor fi amendate la prima abatere cu 5.000 de lei. A doua abatere va sancționa drastic persoanele juridice cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu suspendarea activității până la remedierea situației care a dus la luarea acestei măsuri. Pentru că a treia oară-i cu „noroc”, cei certați cu legea vor fi amendați cu sume de la 15.000 lei și cu închiderea unității.

Ești angajat? Vei mai putea fuma la locul de muncă?

Scopul acestei legi a fost să interzică fumatul la locul de muncă în spațiile închise fără să prevadă vreo obligație pentru angajator de a acorda pauză de fumat angajaților săi. Și totuși, rămâne la libera apreciere a angajatorului să le permită propriilor angajați să fumeze într-un spațiu neacoperit sau acoperit (terasă, balcon) care să aibă doar un perete.

Dacă angajatorul a respectat toate regulile din prezenta lege (a elaborat și a implementat un regulament de ordine interioară în care a prevăzut cum este sancționat salariatul care fumează la locul de muncă și a stabilit dacă acordă pauze de fumat, respectiv a afișat indicatoare cu „Fumatul interzis”), iar salariații încalcă legea, aceștia vor fi sancționați disciplinar de către angajator și contravențional de către organele de poliție.

Stop fumatului!

 Această lege aliniază legislația din România la cea din UE, fiind numeroase state care au adoptat interzicerea fumatului. Cele mai stricte măsuri cu privire la fumat au fost adoptate în Ungaria, Malta, Spania, Marea Britanie, Grecia și Bulgaria. De exemplu, în Marea Britanie fumatul în spațiile publice închise a fost interzis încă din 2007, fapt ce a dus la închiderea a 20% dintre localuri.

Iată că, deși au fost multe voci care s-au opus promulgării sale, legea își va produce efectele începând cu 17 martie 2016. Cine s-ar fi gândit că în România tutunul va ajunge al doilea drog după alcool și va determina un mare grad de mortalitate în rândul cetățenilor ei?

„Pe om, când Domnul l-a creat,/Păcat că n-a putut să știe/C-o să se-apuce de fumat/Să-i facă horn în scăfârlie.”  (Nicolae Ghițescu)