Invariabil, fiecare nou an aduce modificări fiscale, dar veştile îmbucurătoare pentru contribuabili nu şochează prin marea lor frecvenţă. La început de 2014 a răsărit în Codul fiscal o nouă prevedere: românii ce obţin câştiguri din chirii trebuie să mai achite şi CASS, pe lângă impozit. Totuşi, unele categorii vor fi exceptate la achitarea CASS pentru veniturile obţinute din cedarea folosinţei bunurilor.
De curând, a fost alcătuită o procedură care va fi întrebuinţată în scopul punerii în practică a prevederilor legale privind exceptarea de la plata CASS a unor persoane fizice care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor.
Astfel, în „Monitorul oficial” 879/2015 a fost publicat Ordinul 2963/2015 (al preşedintelui ANAF) privind aprobarea procedurii de aplicare a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 2/2015, aprobată prin Ordinul nr. 837/2015, precum şi a modelului şi conţinutului formularului 602 – „Declaraţie pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata CASS a persoanelor fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor”.
Potrivit recentelor ştiri juridice, aplicarea procedurii se va realiza în cadrul compartimentului cu atribuţii de gestiune registru contribuabili şi declaraţii fiscale persoane fizice al organului fiscal competent, al organului fiscal la care persoana fizică are obligaţia de a-şi declara venitul obţinut din cedarea folosinţei bunurilor.
Care-s categoriile exceptate de la plată?
Aşa cum putem afla parcurgând ultimele noutăţi legislative, CASS-ul pentru veniturile obţinute din cedarea folosinţei bunurilor nu va fi datorat de către două categorii de persoane. Care sunt acestea?
Prima categorie este cea a persoanelor fizice care, indiferent de cetăţenie şi de domiciliul stabil sau reşedinţă, posedă o asigurare socială de sănătate încheiată pe teritoriul altui stat UE ori al Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau încheiată în statele cu care România a încheiat acorduri bilaterale de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate, în baza legilor statelor respective care produc efecte pe teritoriul românesc şi care pot dovedi că deţin o asigurare valabilă.
Ei vor trebui să aducă la organul fiscal documentele justificative eliberate de către instituţia competentă din statul în care există asigurarea.
A doua categorie e alcătuită din persoanele fizice care, indiferent de cetăţenie, au domiciliul ori reşedinţa într-un stat cu care România n-a încheiat acorduri privind sistemele de securitate socială sau care nu intră sub prevederile legislaţiei europene din domeniul securităţii sociale şi care nu beneficiază de prelungirea dreptului de şedere temporară în România pentru o perioadă de peste 90 de zile.
În scopul exceptării de la achitarea CASS, persoana încadrată în una dintre cele două situaţii de mai sus va depune la organul fiscal competent o declaraţie pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata CASS a persoanelor fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, desigur acompaniată de acte care să ateste apartenenţa la una dintre categoriile deja menţionate.
Ce se poate întâmpla la examinarea solicitării?
Dacă se va constata neîndeplinirea condiţiilor de exceptare de către contribuabilul cu pricina, va fi întocmit un referat de propunere a respingerii solicitării. Organul fiscal îl va informa pe contribuabil cu privire la respingerea motivată a solicitării sale de exceptare de la plata CASS.
Mai mult, potrivit recentelor ştiri din contabilitate, organul fiscal va stabili obligaţii de plată, va emite decizii de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de CASS pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor.
Un alt posibil caz: documentaţia depusă nu-i completă. Organul fiscal îl va înştiinţa pe contribuabil cu privire la acest lucru, precizând ce mai trebuie să aducă. Dacă pe parcursul a 15 zile de la data comunicării înştiinţării el nu s-a prezentat la sediul organului fiscal pentru lămurirea situaţiei fiscale, nu va mai beneficia de exceptarea de la achitarea contribuţiei.
În circumstanţa în care din documentele furnizate rezultă că un contribuabil satisface condiţiile legale pentru a fi exceptat de la plată, compartimentul specializat va înscrie în evidenţa fiscală faptul că persoana respectivă nu este datoare să achite CASS pentru veniturile produse de imobilele închiriate.
Atunci când contribuabilul cere să fie exceptat de la plata CASS odată cu înregistrarea la organul fiscal a contractului de închiriere iar acesta îndeplineşte din start condiţiile, compartimentul de specialitate nu va mai stabili obligaţii de plată, nu va mai emite decizii de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de CASS pentru câştigurile din cedarea folosinţei bunurilor.
În cazul persoanelor ce solicită exceptarea de la plata CASS după momentul înregistrării contractului, deciziile de impunere prin care-au fost stabilite obligaţiii de plată privind CASS vor fi desfiinţate complet sau doar în parte, de la data la care sunt îndeplinite condiţiile pe care legea le impune pentru exceptare.
Data şi modul depunerii formularului
Declaraţia pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor (formularul 602) va fi depusă de către contribuabil la data înregistrării contractului privind cedarea folosinţei bunurilor ori la data la care acesta satisface toate condiţiile spre a fi exceptat de la plata CASS. Ea va fi completată în două exemplare: originalul se depune la organul fiscal, copia rămâne la contribuabil.
Declaraţia se depune fie la registratura organului fiscal, fie la poştă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, acompaniată, fireşte, de către documentele justificative ce dovedesc dreptul contribuabilului de-a cere exceptarea de la plata CASS. Data depunerii declaraţiei coincide, aici, cu data înregistrării sale la organul fiscal ori cu data depunerii la poştă.
Introducerea plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru chirii i-a făcut pe contribuabilii vizaţi să-şi declare nemulţumirea. Unii au afirmat că nu văd rostul nou introdusului bir, de vreme ce ei plătesc deja CASS din salariu, din pensie ori din veniturile obţinute din activităţi independente. Alţii, mai hâtri, au susţinut că un imobil închiriat nu poate necesita tratamente medicale… nici măcar după cutremur.
Însă legiuitorul şi autorităţile nu par dispuşi să mai repună problema în discuţie. Dacă vom persista în aceeaşi politică fiscală, n-ar fi de mirare ca, într-o bună zi, proprietarii să afle că trebuie să achite şi contribuţia la fondurile de pensii (CAS) pentru veniturile obţinute din chirii. Poate că-i doar o chestiune de timp, până se va petrece şi acest lucru. Şi iarăşi vor fi proteste… anemice!