Ce riscă angajatorii care nu protejează la locul de muncă angajatele gravide și lăuze ?


maternitateTot mai multe statistici arată că natalitatea din România este în cădere liberă. Deși mulți se arată îngrijorați de aceste statistici, se iau prea puține măsuri pentru gravidele și lăuzele salariate în scopul de a le proteja pe durata sarcinii de condiții grele de muncă și de a le oferi protecție socială.

Pentru a ne alinia cerințelor UE, legiuitorul român a considerat că se impune să adopte noi reguli pentru angajatorii care au salariați femei gravide și să îi sancționeze cu amenzi usturătoare dacă nu respectă drepturile acestora. Astfel, în Monitorul Oficial 445 din 22 iunie 2015 a fost publicată legea 154/2015 pentru modificarea și completarea OUG 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, ale cărei prevederi au intrat în vigoare în 25 iunie 2015.

Cui i se aplică aceste dispoziții legale?

Vor beneficia de măsuri de protecție din partea angajatorului salariatele gravide și mame, lăuze sau care alăptează care sunt cetățeni români sau ai unui stat membru UE și din Spațiul Economic European care au raporturi de muncă cu un angajator. Vor intra sub incidența legii 154/2015 și cetățenii altor state și apatrizii care au domiciliul sau reședința în România.

Salariata gravidă are obligația de a anunța în scris pe angajator asupra stării sale fiziologice de graviditate, sens în care va anexa un act medical eliberat de medicul de familie sau de cel specialist. La fel, salariata care a născut recent și și-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie are obligația de a solicita în scris angajatorului măsurile de protecție prevăzute de lege, sens în care va atașa un act medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data nașterii. Aceeași obligație de a atașa acte medicale doveditoare o are și salariata care alăptează și care, la reluarea activității după efectuarea concediului de lăuzie, anunță angajatorul, în scris, cu privire la începutul și sfârșitul prezumat al perioadei de alăptare.

Ce obligații au angajatorii?

După ce au fost informați în scris și salariatele au dovedit cu acte medicale starea în care se află, angajatorii au obligația de a preveni expunerea acestor salariate la riscuri care le pot afecta sănătatea și securitatea. Știrile juridice arată că aceste salariate nu pot fi constrânse să efectueze o muncă dăunătoare sănătății sau stării lor de graviditate sau copilului nou-născut.

Angajatorul are obligația de a evalua natura, gradul și durata expunerii salariatelor de mai sus în unitatea sa pentru toate activitățile care pot prezenta risc pentru acestea. Aceste evaluări se efectuează de către angajator cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele și măsurile ce se impun  a fi luate se vor consemna în rapoarte scrise.

Rețineți că angajatorii au obligația de a înmâna în termen de 5 zile lucrătoare de la data întocmirii acestor rapoarte, o copie a acestora către reprezentanții salariaților ce au răspunderi în domeniul securității și sănătății lucrătorilor. Noutățile legislative impun pentru angajatori obligația de a informa în scris salariatele asupra rezultatelor evaluării privind riscurile la care pot fi expuse la locul de muncă, la măsurile ce se vor lua și la drepturile pe care le au.

Dacă evaluarea atestă că există un risc pentru securitatea și sănătatea salariatelor în cauză, angajatorul trebuie să ia măsurile necesare, astfel încât prin modificarea  temporară a condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru a salariatei să fie evitată expunerea acesteia la potențialele riscuri. Rețineți că angajatorul are obligația de a plăti același salariu angajatei în cauză, chiar dacă îi modifică temporar programul sau condițiile de muncă.

Pot fi cazuri în care angajatorul să fie în imposibilitatea de a face aceste modificări, sens în care legea îl obligă să ia măsurile necesare pentru a o repartiza la alt post de lucru fără riscuri pentru sănătatea sa, dar cu obligația de a-i menține veniturile salariale.

Dacă angajatorul, din motive obiective, nu poate să o repartizeze pe alt post, atunci persoana în cauză are dreptul la concediu de risc maternal: înainte de data solicitării concediului de maternitate pentru salariatele gravide, după data revenirii din concediul de lăuzie obligatoriu pentru salariatele care au născut recent și cele care alăptează, în cazul în care nu solicită concediul și indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului până la 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilități până la 3 ani.

Noutățile legislative arată că acest concediu de risc maternal se poate acorda, în tot sau fracționat, pe o perioadă ce nu poate depăși 120 de zile, de către medicul de familie sau specialist care va elibera un certificat medical în acest sens. Dacă medicul de familie atestă că salariata gravidă nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate a sa sau a fătului, atunci aceasta are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de lucru, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

Ce amenzi riscă angajatorii care nesocotesc prevederile legale?

 Angajatorii care nu iau măsurile necesare pentru a preveni expunerea salariatelor gravide și lăuze la riscuri, cei care nu fac evaluarea riscurilor la locul de muncă pentru acestea și cei care nu comunică rapoartele scrise către salariate riscă amenzi de la 2.500 la 5.000 de lei.

Angajatorii vor suporta o amendă de la 5.000 la 10.000 lei dacă încetează raporturile de muncă în cazul în care salariata este gravidă, lăuză sau alăptează din motive legate de starea sa sau se află în concediu de risc maternal sau de maternitate. Aceeași amendă se aplică și dacă încetează raporturile de muncă atunci când salariata se află în concediu pentru creșterea copilului de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilități, în vârstă de până la 3 ani sau în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav de până la 7 ani sau al celui cu dizabilități cu afecțiuni intercurente până la 18 ani. Rețineți că aceste dispoziții nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a dizolvării sau falimentului angajatorului.

Aceeași amendă i se va aplica și angajatorului care, la cererea scrisă a salariatei care desfășoară în mod curent o muncă cu caracter insalubru sau greu de suportat și este gravidă, lăuză sau alăptează, refuză să o transfere la alt loc de muncă cu menținerea salariului de bază brut lunar.

Protecția maternității, o prioritate!

Ar trebui ca protecția maternității să fie respectată de angajatori nu doar de teama amenzilor, ci pentru că, în orice stat civilizat, există reguli nescrise privind acest aspect. Pentru a evita scăderea natalității, discriminarea femeilor la locul de muncă, ar trebui ca legiuitorul să creeze un sistem și mai bine pus la punct pentru protecția acestora în scopul de a le încuraja să aducă pe lume copii fără teama că își vor pierde locul de muncă și salariul!