Un proverb importat din Ţara Soarelui Răsare spune că „nu-ţi poţi da seama cât de mult datorezi părinţilor tăi decât după ce ai un copil”. Ca un făcut, copiii noştri se străduiesc din plin să ne reamintească, pentru cazul în care am uitat cumva, prin câte nopţi nedormite şi emoţii au trecut bieţii noştri părinţi din pricina noastră, pe când nu eram mai mari de-o şchioapă.
O copilărie fericită este o copilărie plină de sănătate! În ceea ce priveşte sănătatea, e infinit mai bine să previi decât să tratezi. Iar un minimum al prevenţiei presupune efectuarea analizelor medicale şi a unei vizite medicale, anual.
Legea 91 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului a fost publicată anul trecut, în „Monitorul Oficial”. Prin această lege s-a acordat o zi lucrătoare liberă, în scopul asigurării posibilităţii părinţilor de a verifica anual starea de sănătate a copilului. În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, urmau să fie elaborate şi Normele metodologice de aplicare!
Proiectul de HG pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului a fost postat recent pe pagina web a Ministerului Sănătăţii.
Liber de la serviciu, pentru controlul sănătăţii copilului
Potrivit noilor ştiri juridice, angajatorii publici şi privaţi vor acorda o zi lucrătoare liberă pe an, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor, pentru îngrijirea sănătăţii copiilor. Ziua liberă va fi acordată pentru persoanele care au copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani. Copiii trebuie să se afle în îngrijirea şi întreţinerea părinţilor sau a reprezentanţilor legali.
Părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor vor beneficia de una sau două zile lucrătoare libere pe an, în funcţie de numărul de copii. În ceea ce-l priveşte pe angajator, acesta nu este obligat să achite drepturile salariale aferente zilelor libere.
Prin acordarea zilei lucrătoare libere, părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor vor avea posibilitatea de a verifica anual starea de sănătate a copiilor minori. Angajatorii au obligaţia de a acorda, la cerere, ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copiilor.
Atenţie! Dacă niciunul dintre părinţi, respectiv dintre reprezentanţii legali ai copilului nu va solicita să beneficieze de ziua lucrătoare liberă, aceasta nu se va reporta pentru anul următor. Pentru părinţii care au unul sau doi copii se acordă o singură zi pe an. Însă părinţii care au mai mult de doi copii vor beneficia de 2 zile lucrătoare anual, pentru îngrijirea sau monitorizarea stării lor de sănătate. Zilele se pot acorda succesiv sau separate de un oarecare interval de timp, după cum se înţelege părintele beneficiar cu angajatorul său.
Cereri, adeverinţe, declaraţii… Fără ele nu se poate!
Ca să primească ziua liberă sau cele 2 zile libere – dacă are cel puţin 3 copii, părintele trebuie să avanseze angajatorului o cerere, cu minimum 15 zile (lucrătoare) mai înainte de data la care vrea să-şi ducă copilul (sau copiii) la medic. Ca să-l scutească de efortul conceperii acestei cereri, legiuitorul a conceput un model standard, ce va fi publicat în „Monitorul oficial” concomitent cu actul normativ de aprobare a Normelor metodologice.
În schimb, părintele sau reprezentantul legal în cauză trebuie să alcătuiască o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că, în acel an, părintele celălalt n-a solicitat ziua lucrătoare liberă şi că nici n-o va solicita. Mai trebuie anexată, potrivit ultimelor ştiri juridice şi o copie a documentului din care rezultă calitatea de reprezentant legal al copilului, dacă-i cazul.
N-are importanţă dacă vizita medicală se desfăşoară la o unitate medicală din sistemul de sănătate publică sau la una din sistemul privat! Dar părintele (reprezentantul legal) trebuie să se prezinte cu documentul pe care este înscris rezultatul examinării la medicul de familie al minorului, după ce a fost efectuată vizita medicală.
În continuare, doctorul de familie are să elibereze o adeverinţă (tot model standard!), care atestă faptul că examinarea medicală s-a petrecut. Ziua lucrătoare liberă acordată se va justifica prin depunerea la angajator a adeverinţei de la medicul de familie. Atât beneficiarul cât şi medicul de familie trebuie să ştie că adeverinţa se va elibera, în orice caz, fără perceperea vreunui tarif. Dacă ziua cea liberă s-a acordat pe parcursul anului şcolar iar copilul urmează învăţământul preuniversitar, doctorul de familie trebuie să elibereze şi o scutire medicală, pentru unitatea de învăţământ.
Doar unul dintre părinţi poate primi zi liberă!
Ziua lucrătoare liberă se acordă părinţilor în scopul oferirii posibilităţii de a verifica, an de an, starea de sănătate a copiilor. Titularii dreptului la ziua liberă sunt părinţii (sau reprezentanţii legali ai copilului) asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de stat.
Legea spune că în situaţia în care, în urma unei verificări efectuate de către angajator, se constată că ambii părinţi au solicitat ziua liberă, cu sfidarea fără de scrupule prevederilor legii (care spune că doar un singur părinte poate beneficia de liber) va fi eliminată posibilitatea de-a mai beneficia, vreodată, de ziua liberă.
Dacă apar mai multe cereri concomitente din partea angajaţilor pentru acordarea liberului, care depăşesc 5% din numărul total de salariaţi, angajatorul va programa, prin rotaţie, zilele lucrătoare libere, astfel încât activitatea desfăşurată să nu fie perturbată.
Nerespectarea prevederilor legii de către angajatori – obligaţi să acorde anual lucrătorului-părinte ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, constituie contravenţie. Se va sancţiona de către ITM cu o amendă de 500-1500 lei.
Cum spuneam, în Legea 91/2014 există prevederea că în termen de 30 de zile de la data intrării sale în vigoare, se vor elabora şi Normele metodologice de aplicare, ce se vor aproba, apoi, prin Hotărâre de Guvern. Cele 30 de zile puse la dispoziţie pentru alcătuirea Normelor metodologice s-au scurs demult iar proiectul a fost dat publicităţii de-abia în această lună.
Normele vor fi aprobate, probabil, luna viitoare… sau în iulie. Mai bine mai târziu decât niciodată. Ţara noastră a devenit, parcă, de la o vreme, de n-o fi aşa dintotdeauna, un tărâm paranormal, unde imprevizibilul şi incertitudinea sunt la ordinea zilei. Un soi de poartă temporală carpato-danubiano-pontică, unde luna devine an iar timpul se contractă şi se dilată după cum vor diriguitorii neamului!