Proiect de lege privind finanţarea de la buget a firmelor care angajează tineri


job

Accesul la primul loc de muncă al tinerilor fără experienţă profesională ar putea fi facilitat printr-un proiect de lege iniţiat de UNPR, în scopul reducerii ratei şomajului în rândul acestei categorii, stimularea cererii de forţă de muncă în vederea angajării tinerilor şi asigurarea tranziţiei rapide de la şcoală la piaţa muncii.

Potrivit proiectului, angajatorii care vor încadra în muncă, cu normă întreagă, pe durată nedeterminată, tineri, cu vârsta cuprinsă între 16-29 de ani, vor primi lunar, pentru fiecare tânăr încadrat pe primul loc de muncă, o sumă egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

“Dacă este vorba de un student care termină o facultate şi într-o vacanţă a lucrat o lună pe litoral sau două luni nu e nicio problemă, el poate fi beneficiarul acestui proiect de lege pentru că aici e vorba să nu mai fi avut loc de muncă pe perioadă nedeterminatată sau determinată cumulat 6 luni”, a precizat Haralambie Vochiţoiu, liderul senatorilor UNPR.

Prin această lege firmele angajatoare sunt obligate să menţină raporturile de muncă ale tinerilor angajaţi cel puţin 36 de luni de la data încheierii lor. Cei care vor înceta raporturile de muncă înainte de acest termen vor restitui, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate, a mai explicat Vochiţoiu.

Finanţarea ar urma să fie asigurată de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, prin subvenţionare de la bugetul de stat, şi din fonduri europene.