Se spune că „meseria este brățară de aur.” Fiecare meserie are și riscurile ei, riscuri pe care fiecare ni le asumăm de la bun început. De multe ori însă tocmai riscurile meseriei ne fac să nu mai putem profesa. De exemplu, un pompier rănit grav în timp ce încerca să stingă un incendiu sau să salveze o viață, un polițist rănit în timp ce era angrenat într-o operațiune de prindere a unor infractori, un militar rănit pe câmpul de luptă, ajung în situația de a nu-și mai putea exercita profesia.
Este frustrant să constați că în timp ce îți făceai meseria ai fost rănit și ai căpătat un grad de invaliditate, astfel încât instituția te declară inapt de a mai lucra acolo. Și uite așa te trezești peste noapte șomer, pentru că ți-ai făcut meseria! Sunt cazuri în care unii polițiști au fost în această situație și s-au văzut dați afară din cauza invalidității căpătate în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.
Au fost drame pentru că mulți dintre ei erau singurii susținători ai familiei, iar pierderea serviciului a generat o serie de probleme. Sigur că mulți polițiști aflați în această situație găseau cu greu un alt loc de muncă având în vedere pregătirea profesională specifică și în plus gradul de invaliditate dobândit.
La fel s-a întâmplat și cu domnul George. Acesta era polițist și în timpul unei misiuni a fost rănit, a stat în spital câteva săptămâni bune, însă nu a reușit să se recupereze total. Comisia medicală de la serviciu l-a declarat inapt să mai lucreze în Ministerul Afacerilor Interne. Omul a rămas fără serviciu tocmai pentru că și-a făcut prea bine treaba!
Domnul George a fost extrem de afectat de suferința fizică, dar mai ales psihică prin care a trecut, simțindu-se marginalizat tocmai de către colegii săi. Legea nu le permitea acestora să îi ofere un alt post, deși știau că este un om capabil și cu experiență. Îi era greu sau chiar imposibil să își caute alt job în condițiile în care avea o pregătire profesională specifică și o calificare în domeniul siguranței publice. La fel ca domnul George au fost și sunt mulți alți polițiști și familiile acestora.
Legiuitorul a găsit de cuviință să modifice statutul polițistului cu scopul de a veni în sprijinul polițiștilor răniți în exercitarea atribuțiilor de serviciu și al susținerii familiilor acestora. În acest sens a apărut OUG 66/2013 care a intrat în vigoare chiar la data publicării în 27.06.2013.
Care sunt noutățile aduse de OUG 66/2013 în statutul polițistului?
Prima noutate este în sprijinul polițiștilor care au fost încadrați într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu. OUG 66/2013 a stabilit că aceștia vor fi menținuți în activitate în funcții de polițist în unități ale Ministerul Afacerilor Interne.
Astfel, la cerere, polițistul aflat în această situație poate fi numit fără examen sau concurs în funcții de polițist în Ministerul Afacerilor Interne. Practic, se creează posibilitatea de a menține polițistul în activitate la cererea acestuia pe alte funcții unde să își poată valorifica experiența profesională dobândită.
Pentru polițiștii cărora li se creează această nouă facilitate, numirea în alte funcții se va face pe baza propunerii șefului unității din care fac parte/au făcut parte acei polițiști. Este obligatoriu avizul comisiei de expertiză medicală și evaluare a capacității de muncă.
Cei abilitați verifică dacă respectivul polițist poate fi numit sau menținut în funcție, astfel încât noile atribuții de serviciu să poată fi îndeplinite, chiar dacă are acesta are o afecțiune fizică. Este important ca noile atribuții de serviciu să nu îi agraveze afecțiunea pe care o are.
A doua noutate a modificării statutului polițistului se referă la sprijin pentru familiile polițiștilor.
Astfel, copiii aflați în întreținerea polițistului decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu vor putea fi angajați în funcții de polițist sau personal contractual fără examen sau concurs în unități ale Ministerul Afacerilor Interne. Aceste dispoziții se referă și la soțul sau soția polițistului respectiv.
Pentru a stabili corect funcția pe care va fi numit copilul/soțul/soția se va ține cont de studiile solicitantului și de cerințele postului.
Care este scopul OUG 66/2013?
Practic, OUG 66/2013 are ca scop asigurarea unei protecții suplimentare pentru polițiști și familiile lor în caz de deces al polițistului sau al încadrării acestuia într-un grad de invaliditate. Până la apariția acestei modificări un polițist care nu mai îndeplinea cerințele medicale impuse era încadrat în grad de invaliditate și era exclus din Ministerul Afacerilor Interne. Acel polițist își putea găsi cu greu o nouă carieră în afara sistemului de ordine publică, deoarece avea o pregătire profesională specifică ceea ce îi îngreuna posibilitatea angajării în afara sistemului.
Ce va face domnul George?
Modificările statutului polițistului sunt ca o gură de oxigen pentru domnul George care va face cerere pentru a fi numit pe un post în Ministerul Afacerilor Interne. Speră să treacă cu bine de avizul comisiei medicale și de specialitate și să poată lucra folosindu-și cunoștințele și experiența. Este convins că, deși nu va mai avea muncă de teren, mai are multe de oferit pe plan profesional!
Prin modificările aduse legiuitorul a dat o a doua șansă multor polițiști și familiilor acestora. „Toți avem mari șanse în viața noastră care sunt mai mult sau mai puțin o a doua șansă.” (Harrison Ford).