Ai încheiat un contract de comodat? Știi ce obligații ai?


comodatMulte firme aleg varianta încheierii unui contract de comodat pentru sediul social sau pentru punctul de lucru.

În momentul în care firma X S.R.L. a încheiat contractul de comodat pentru înființarea sediului social a convenit cu proprietarul ca întrebuințarea acelui spațiu să aibă caracter permanent. Domnul T. patronul firmei X S.R.L. era prieten cu proprietarul spațiului și rațiunea pentru care a semnat un astfel de contract a fost încrederea că afacerea lui va merge foarte bine. Nu dorea să își mute sediul, să depindă de anumite termene de eliberare  a spațiului.

Într-adevăr afacerea domnului T. prospera. Avea un atelier de croitorie, iar clienții erau mulțumiți de promptitudinea cu care erau serviți și de calitatea serviciilor. Și când ți se pare că totul merge șnur, apare o problemă care îți dă toate planurile peste cap!

Proprietarul spațiului i-a cerut domnului T. să părăsească locația, deoarece avea el însuși o urgență în a-l folosi pentru sine. Domnul T. era extrem de furios, deoarece susținea că acel spațiu i-a fost dat spre folosință cu caracter permanent, iar cererea proprietarului reprezintă un abuz. În plus, domnul T. își formase o clientelă care cunoștea locul unde funcționa croitoria, iar ideea de a se muta de acolo i-ar fi produs pagube.

Cu contractul de comodat în buzunar și extrem de furios pe proprietar, domnul T. a venit să mă întrebe ce poate face împotriva acestuia care prin abuzul său îi punea în pericol afacerea. Contractul de comodat părea a fi încheiat în favoarea domnului T., astfel încât era convins că va avea câștig de cauză. Oare așa era?

Ce este contractul de comodat?

Este un contract cu titlu gratuit prin care o parte numită comodant remite un bun mobil (de exemplu, o mașină, utilaj etc.) sau imobil celeilalte părți numită comodatar, în scopul de a se folosi de acel bun, cu obligația de a-l restitui după o anumită perioadă. Caracteristica acestui contract este că nu presupune plata niciunei sume de bani către comodant pentru folosirea acelui spațiu.           

Comodatar poate fi orice persoană fizică sau juridică căreia i se împrumută folosința gratuită asupra acelui bun.

Care sunt obligațiile comodatarului?

 – să se folosească de acel bun depunând toată diligența unui bun proprietar, adică să conserve și să se îngrijească de acel bun ca și când ar fi al lui;

– să folosească bunul doar potrivit destinației pe care a convenit-o cu comodatarul în contract (de exemplu, dacă părțile au stabilit că acel spațiu are destinația de locuință pentru comodatar, acesta nu va putea desfășura acolo activități comerciale);

– să nu permită unui terț să folosească spațiul fără acordul prealabil al comodantului. Sunt situații în care comodatarul la momentul încheierii contractului cu comodantul cere acordul acestuia din urmă pentru a putea închiria acel spațiu unui terț. Dacă comodantul este de acord, se trece această clauză în contract “comodatarul are dreptul de a închiria spațiul “. Fără acest acord, folosirea spațiului de un terț este ilegală.

– să plătească cheltuielile de întreținere și folosire a spațiului fără a putea cere comodantului să i le restituie. Suportă exclusiv plata întreținerii, a telefonului, gazelor, curentului electric etc.

Există și o excepție de la această regulă: dacă comodatarul a făcut anumite cheltuieli cu bunul și acestea nu puteau fi prevăzute la momentul încheierii contractului, acestea îi vor fi restituite de către comodant. De exemplu, dacă se sparge o țeavă în imobil și comodatarul îl anunță în prealabil pe comodant de acest lucru și acesta nu se opune la efectuarea lucrării sau dacă din cauza urgenței lucrării, nu îl mai poate anunța în timp util pe comodant, legea prevede obligația comodantului de a suporta acele cheltuieli pentru remedierea țevii.

– să predea spațiul la expirarea termenului stabilit în contract sau la cererea comodantului dacă nu s-a prevăzut niciun termen.

Ce se întâmplă dacă bunul care face obiectul contractului piere sau este deteriorat?

Comodatarul nu răspunde pentru pieirea sau deteriorarea bunului dacă folosește bunul doar pentru scopul pentru care a fost împrumutat. Dacă folosește bunul cu altă destinație decât aceea pentru care i-a fost împrumutat sau dacă continuă să întrebuințeze bunul după data scadenței restituirii, comodatarul răspunde de pieirea sau deteriorarea bunului.

El va răspunde chiar dacă pierirea sau deteriorarea se datorează unei forțe majore, cu excepția cazului în care probează că bunul ar fi pierit sau s-ar fi deteriorat oricum din cauza acelei forțe majore. De exemplu, folosește spațiul peste data la care trebuia restituit, timp în care are loc un cutremur și bunul este deteriorat.  În acest caz, comodatarul nu va răspunde, pentru că acel bun ar fi fost oricum afectat de cutremur, indiferent că îl restituia sau nu.

Comodatarul răspunde pentru pieirea bunului împrumutat dacă este cauzată de forța majoră de care l-ar fi putut feri dacă folosea bunul său propriu sau dacă neputând salva decât unul dintre cele două bunuri, l-a preferat pe al său. Această reglementare vizează bunurile mobile, neputând fi vorba de imobile. De exemplu, comodatarul are în folosință gratuită o mașină și începe o furtună violentă, iar comodatarul duce în garaj mașina proprietate personală pentru a o feri de crengile care erau smulse de vânt și pe cea împrumutată o lasă afară. În timpul furtunii se rupe un copac și avariază mașina împrumutată. În acest caz, comodatarul răspunde pentru prejudiciul cauzat.

 

Care sunt obligațiile comodantului?

– să nu-l împiedice pe comodatar să folosească bunul până la data prevăzută pentru restituire;

– să restituie cheltuielile neprevăzute în contract, dacă a fost înștiințat în prealabil și nu s-a opus efectuării lor sau din cauza urgenței lucrării nu a fost înștiințat;

– să achite despăgubiri pentru eventualele vicii ascunse ale bunului pe care le cunoștea, dar nu le-a comunicat comodatarului.

Pe ce durată se încheie contractul de comodat?

Deși legea nu impune stabilirea unui termen, părțile stabilesc o perioadă determinată care poate fi prelungită la expirare prin încheierea unui act adițional la contract. Dacă părțile nu au stabilit un termen și nici nu au definit scopul pentru ce va fi întrebuințat bunul sau au prevăzut că întrebuințarea are caracter permanent, atunci comodatarul este obligat să predea bunul oricând îi solicită comodantul acest lucru.

Când încetează contractul de comodat?

la data scadenței comodatarul predă bunul în stare corespunzătoare comodantului. Legea îi permite comodatarului să predea spațiul și înainte de expirarea termenului prevăzut în contract;

– prin rezilierea contractului, dacă comodatarul și-a încălcat sau nu și-a îndeplinit obligațiile asumate;

– prin decesul comodatarului;

– dacă părțile prevăd că proprietarul poate cere încetarea contractului unilateral;

– când comodantul cere restituirea bunului înainte de expirarea termenului prevăzut în contract, dacă are nevoie urgent de el. Dacă în contract nu s-a prevăzut un termen, comodantul poate cere oricând eliberarea spațiului.

Are contractul de comodat caracter executoriu?

Rețineți că este bine să încheiați acest contract fie la notar, fie să fie atestat de avocat pentru a dobândi caracter executoriu în ceea ce privește obligația de restituire a bunului, în cazul în care a decedat comodatarul sau a expirat termenul.

Concret, dacă după expirarea termenului, comodatarul refuză restituirea bunului, contractul de comodat încheiat la notar sau atestat de avocat îl ajută pe comodant să intre în posesia bunului fără a declanșa un proces în acest scop.

Dacă în contract nu s-a prevăzut un termen pentru restituire, atunci contractul va constitui titlu executoriu doar dacă părțile nu au stabilit întrebuințarea pentru care s-a împrumutat bunul sau dacă întrebuințarea are caracter permanent.

Ce se va întâmpla cu firma X S.R.L.?

Deși domnul T. era convins că având o clauză ce prevedea caracterul permanent al întrebuințării bunului era ferit de orice risc privind încetarea contractului, legea este de partea comodantului care poate cere oricând restituirea bunului. Tocmai caracterul permanent al întrebuințării îi conferă acest drept.

Chiar dacă domnul T. era croitor și deviza sa era că “măsurăm de zece ori și tăiem o dată”, nu s-a informat suficient cu privire la capcanele legale ale acestui tip de contract și acum va suporta consecințele necunoașterii sale!