Noua citaţie – o dai afară pe uşă şi intră pe geam


Image generated by Konvertor  Mon commentaireAlan Kay a spus că „cea mai bună cale de a prezice viitorul este să-l inventăm”.

Legiuitorul român, probabil cugetând îndelung la această zicală, este mereu îndemnat de o nevoie acută pentru schimbarea legislaţiei.

 Vechea procedură de citare

Dl N. Andrei lucrează ca agent procedural în cadrul Judecătoriei din Râmnicu-Sărat.

Deşi vizita lui este o prevestire a unui termen de judecată , oamenii se bucură să le calce pragul. Mereu însoţit de voioşie, după ce îşi trâmbiţează apariţia printr-o lungă apăsare a soneriei, el scoate meticulos citaţia din desagă şi o înaintează destinatarului.

În data de 17 ianuarie, într-o zi de joi, era un ger năpaznic. Domnul N. mergea zgribulit către casele oamenilor, care indiferent de vreme, aveau procese pe rol şi trebuiau citaţi.

Se opreşte pe strada Fluierului, nr 9 şi sună la poartă în stilul lui caracteristic. Din spatele porţii înalte apare o doamnă oacheşă care îl pofteşte înăuntru. După ce analizează citaţia, semnează adeverinţa de primire şi bucuroasă că a avut cu cine „să schimbe două vorbe”, îşi ia rămas bun de la domnul agent.

Dar nu toţi oamenii sunt la fel de împăciuitori.

Următorul destinatar , un domn cu sprâncene stufoase şi mereu încruntate, refuză să primească citaţia şi să semneze adeverinţa de primire, bodogănind printre tusea seacă: „Sunt toţi nişte hoţi, nişte…nu primesc nimic”. Domnul Andrei încheie un proces-verbal despre cele întâmplate şi expune citaţia pe uşa locuinţei acestuia.

Ziua se apropie de sfârşit şi a mai rămas de dus doar o singură citaţie.

Doar că în locul destinatarului, apare în poartă soţia acestuia. Domnul Andrei îi predă acesteia citaţia şi pleacă spre casă obosit şi înfometat.

 Odată cu primăvara, noi dispoziţii…

Într-o zi obişnuită a lunii februarie, domnul Andrei se îndrepta zgribulit spre serviciu.

Sacoşa cu citaţii aştepta să fie dusă destinatarilor, dar de data aceasta însoţită de noi dispoziţii.

Astfel, potrivit dispoziţiilor articolului 163 din Noul Cod de Procedură Civilă comunicarea citaţiei se va face persoanei în drept să o primească, care va semna dovada de înmânare certificată de agentul însărcinat cu înmânarea.

Dacă destinatarul primeşte citaţia, dar refuză să semneze dovada de înmânare ori, din motive întemeiate, nu o poate semna, agentul va întocmi un proces-verbal în care va arăta aceste împrejurări.

Dacă destinatarul refuză să primească citaţia, agentul o va depune în cutia poştală.

În lipsa cutiei poştale, va afişa pe uşa locuinţei destinatarului o înştiinţare în care trebuie să se regăsească: data şi ora la care a fost făcută afişarea; numele, prenumele şi funcţia celui care face depunerea; datele de identificare ale celui înştiinţat; denumirea şi sediul instanţei şi numărul dosarului în legătură cu care se face înştiinţarea; arătarea actelor de procedură despre a căror comunicare este vorba, semnătura agentului.

Pe lângă aceste menţiuni înştiinţarea trebuie să mai cuprindă:

  • Menţiunea că după o zi, dar nu mai târziu de 7 zile de la afişarea înştiinţării ori, când există urgenţă, nu mai târziu de 3 zile, destinatarul este în drept să se prezinte la sediul instanţei de judecată pentru a i se comunica citaţia.

Chiar dacă el nu vrea să  primească citatia, tu vrei cu orice preţ să i-o dai. Cu alte cuvinte, i se dă omului posibilitatea să se răzgândească.

  • Când domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul acestuia nu se află în localitatea unde instanţa de judecată îşi are sediul înştiinţarea va cuprinde menţiunea că pentru a i se comunica citaţia destinatarului este în drept să se prezinte la sediul primăriei în a cărei rază teritorială locuieşte sau îşi are sediul;Aceste menţiuni se completează de către grefa instanţei.

În cazul în care, fără motive temeinice destinatarul nu se prezintă pentru comunicarea citaţiei în termenul de 7 zile sau, după caz, al termenului de 3 zile, citaţia se consideră comunicată la împlinirea acestui termen.

Ce mai are de făcut domnul Andrei?

Acesta are obligaţia ca, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea sau afişarea înştiinţării, să depună citaţia, împreună cu procesul-verbal, la sediul instanţei de judecată care a emis citaţia ori, după caz, la cel al primăriei în raza căreia destinatarul locuieşte sau îşi are sediul (urmând ca acestea să comunice citaţia).

Când termenul, de 3 sau 7 zile, s-a împlinit fără ca partea sau un reprezentant al ei să se prezinte la primărie pentru a i se înmâna citaţia, funcţionarul însărcinat din cadrul primăriei va înainta instanţei de judecată, citaţia ce trebuia comunicată, însoţită de procesul-verbal.

Când partea s-a prezentat şi i s-a înmânat citaţia, funcţionarul anume desemnat din cadrul primăriei are obligaţia ca, în termen de cel mult 24 de ore de la înmânare, să înainteze instanţei dovada de înmânare şi procesul-verbal.

 În concluzie, domnul agent N. are acum mai multe atribuţii, însă acelaşi salariu.

Noroc că îşi iubeşte foarte mult meseria, iar afara va începe să se încălzească.