Concediul de odihnă. Situații atipice


concediuLa sfârșitul fiecărui an se fac programările colective și individuale pentru concediile de odihnă aferente anului următor. Programarea se poate face fracționat (cel puțin zece zile lucrătoare de concediu neîntrerupt) sau în totalitate. După ce angajatorul aduce la cunoștința salariaților programarea, salariații încep să își planifice vacanțele, să își facă rezervări, în nici un caz nu se gândesc că ar putea interveni împrejurări care îi pot împiedica să își efectueze concediul de odihnă.

Propun să analizăm patru situații:

  1. imposibilitatea obiectivă de a efectua concediul doi ani consecutivi

  2. încetarea prin demisie a contractului de muncă înainte de a beneficia de concediu

  3. nașterea unui copil și suspendarea contractului individual de muncă pentru îngrijire copil

  4. concediul medical intervine în timpul concediului de odihnă.

1. Ce se întâmplă când doi ani consecutivi nu puteți beneficia de concediu de odihnă din motive obiective?

Imposibilitatea efectuării efective a concediului de odihnă se poate datora, de cele mai multe ori, faptului că numărul de angajați este mic și pentru a nu avea prejudicii de nici un fel angajatorul nu poate acorda zilele de odihnă doi ani consecutivi.

În ciuda faptului că legiuitorul a prevăzut la art. 144 alin. (2) Codul muncii că dreptul la concediul de odihnă nu poate face obiectul unei renunțări sau cesiuni, instanțele de judecată au pronunțat soluții prin care, pentru concediul neefectuat doi ani consecutivi, salariatul trebuie să fie despăgubit. Concediul pentru anul anterior se reportează și poate fi acordat în anul următor. În această ultimă supoziție plata unei indemnizații compensatoare este interzisă și nelegală.

2. Puteți efectua concediul de odihnă în perioada curgerii preavizului pentru demisie?

Conform art. 81 Codul muncii încetarea contractului de muncă ca act unilateral de voință al angajatului presupune existența unei perioade de preaviz de maxim 20 zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de 45 zile calendaristice pentru persoanele care ocupă funcții de conducere.

Dacă perioada programată pentru efectuarea concediului coincide cu cea a preavizului lucrurile sunt simple, salariatul beneficiază de acest drept nestingherit.

În ipoteza în care cele două perioade nu se suprapun atunci există trei variante:

a) angajatul prestează munca până la împlinirea preavizului și concediul neefectuat se compensează în bani;

b) angajatorul și angajatul se pun de acord și pe durata preavizului se acordă concediul de odihnă;

c) angajatorul renunță la preaviz și compensează concediul neefectuat.

Nota bene! Așa cum prevede și Codul muncii și Directiva nr. 88/2003 CE a Parlamentului European și a Consiliului – privind unele aspecte ale organizării timpului de muncă – indemnizația pentru concediul neefectuat se acordă la încetarea contractului individual de muncă în raport cu durata efectiv lucrată într-un an calendaristic și funcție de durata concediului negociată individual în contract.

3. Ce se întâmplă cu concediul de odihnă al salariatei care după nașterea unui copil ? Beneficiază de concediu pentru îngrijirea acestuia?

Regula este că în cazul în care salariatul nu a prestat muncă întregul an calendaristic, fiind în concediu pentru îngrijire copil, nu are dreptul la concediu de odihnă pentru acel an. Problema este că există cazuri foarte rare în care angajatei să i se supende contractul individual de muncă pentru creștere copil de la 1 ianuarie la 31 decembrie, timp de un an sau doi în funcție de opțiunea mamei. În majoritatea cazurilor salariata rămâne cu concediul de odihnă neefectuat pentru că beneficiază de concediu de maternitate și imediat de cel de îngrijire copil.

Dacă salariata optează să stea acasă doar un an, atunci zilele de concediu de odihnă nexecutate se reportează pentru anul următor.

Dacă angajata alege să i se suspende contractul de muncă pentru 2 ani, atunci zilele de concediu neacordate în anul în care a operat suspendarea se vor compensa în bani.

4. Ce se întâmplă dacă vă îmbolnăviți în timpul concediului de odihnă?

Dacă incapacitatea temporară de muncă suspendă contractul individual de muncă de drept (art. 50 lit. b) Codul muncii), prin analogie, dacă o boală intervine în intervalul concediului de odihnă, acesta este suspendat de drept, angajatul putând să beneficieze de zilele afectate de concediul medical, la o dată ulterioară. Puțini dintre salariații duc adeverința de concediu medical angajatorului pentru a i se reprograma zilele de concediu de odihnă.

Concediul de odihnă este una din formele cele mai inportante de repaus periodic care are ca finalitate recuperarea psihică și fizică a fiecărui salariat după un an de muncă asiduă. Prin urmare, chiar dacă ați citi prezentul articol, gândiți-vă doar la cât de bine va fi atunci când veți inspira aerosoli sau aerul curat de la munte.