O nouă perspectivă profesională, soldat voluntar!


armataÎn condiţiile crizei locurilor de muncă din ultima perioadă de timp, o soluție viabilă și sigură pentru persoanele între 18 și 46 de ani ar fi urmarea unei cariere militare ca soldat sau gradat voluntar în armata română! Cum este și normal, orice meserie își are avantajele și dezavantajele sale, însă, pentru a nu cădea în capcana prejudecăților, vă propun o informare prealabilă pe această chestiune.

Astfel, cadrul juridic privind statutul soldaților și gradaților voluntari este reglementat de Legea nr. 384/2006, lege ce a fost actualizată la data de 23 ianuarie 2012.

Conform acestei legi, poate deveni soldat voluntar orice tânăr cu vârsta între 18 şi 46 de ani, care a absolvit cel puţin zece clase. Persoanele cu studii superioare care au optat pentru această meserie și-au motivat alegerea afirmând că doresc ceva nou și palpitant în viața lor. Cu siguranță pregătirea fizică și mentală te ajută să-ți descoperi propriile puteri și adevăratele calități, dar mai ales, toate acestea îți întăresc  convingerea că poți să realizezi orice îți dorești!

Pentru cei care se hotărăsc mai greu, trebuie să știe că locurile sunt limitate, astfel în anul 2012 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a scos la concurs 1.489 de locuri de soldaţi şi gradaţi voluntari, dintre care 291 pentru cei cu stagiul militar satisfăcut.

Condiți generale ce trebuie îndeplinite de tineri pentru a urma o carieră militară

  • să aibă cetăţenie română şi domiciliul stabil în România de cel puţin şase luni;
  • să fie apt medical şi să aibă o dezvoltare fizică armonioasă;
  • să aibă un comportament moral în societate;
  • să nu fi fost condamnat penal şi să nu fie în curs de urmărire penală sau de judecată
  • să nu facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, iar dacă face parte, să declare că, după admiterea în instituţia militară de învăţământ, va renunţa la această calitate;
  • să nu facă parte din organizaţii interzise de legislaţia română şi să nu fie membru al unor organizaţii incompatibile cu regulile, activităţile şi atribuţiile specifice profesiei militare.

 

Pașii ce trebuie urmați

Pasul 1:

Trebuie să intreprinzi o vizită la Biroul informare-recrutare (Casa armatei), din orașul tău. Aici vei fi consiliat și orientat către acel tip de carieră și specialitate militară ce corespunde cel mai bine aspirațiilor, pregătirii, vârstei și aptitudinilor pe care le ai.

Pasul 2:

Întocmirea dosarului de candidat

  • Acesta presupune efectuarea vizitei medicale, depunerea diferitelor documente ( identitate, studii, etc.) şi o discuţie cu recrutorul pe timpul interviului de cunoaştere;
  • daca ai finalizat dosarul de candidat, ceea ce ai de facut în continuare este să te pregăteşti pentru susţinerea probelor de selecţie;

Pasul 3:

Pentru a vedea dacă vei face faţă cu succes, din punct de vedere motivațional şi aptitudinal, perioadei de formare ca militar şi exigenţelor primei funcţii, va trebui să parcurgi probele de selecţie:

  • testarea psihologică
  • testarea potenţialului fizic și
  • interviul de evaluare finală

Probele de selecţie sunt eliminatorii în ordinea susţinerii lor și se desfășoară la centrul zonal de selecţie şi orientare la care este arondat biroul la care ai întocmit dosarul de candidat.

Cetăţenii romani, bărbaţi şi femei, care au fost selecţionaţi, pe baza cererii lor, să devină soldaţi profesionişti, în funcţie de aptitudini, pot urma un program de instruire structurat pe două module, astfel:

 

1) Modulul instruirii individuale: (patru luni pentru cei fără stagiu militar satisfăcut).

Acest modul este axat pe pregătirea militară generală şi tactică în vederea formării deprinderilor individuale necesare protecţiei individuale, ducerii luptei şi mânuirii armamentului/echipamentului individual din dotare;

De la începerea acestui program de instruire, participanții au calitatea de soldat profesionist şi beneficiază gratuit de hrană, echipament şi materiale de intreţinere. În această perioadă beneficiază de o indemnizaţie lunară egală cu 50% din solda de funcţie şi solda de grad a unui soldat profesionist.

În cazul întreruperii înainte de termen a angajamentului şi contractelor, soldaţii şi gradaţii profesionişti sunt obligaţi să restituie Ministerului Apărării contravaloarea cheltuielilor efectuate pe timpul programului de instruire, calculată în condiţiile legii aplicabile cadrelor militare în activitate.

 

2) Modulul perfecţionării instruirii de specialitate: ( două luni pentru cei care au făcut armata).

Acest modul se axează pe pregătirea militară de specialitate specifică armelor/serviciilor/specialităţilor militare corespunzătoare categoriei de forţe ale armatei.

Drepturile soldaţilor şi gradaţilor profesionişti

  • Soldaţii şi gradaţii voluntari au dreptul la soldă lunară, ale cărei elemente componente şi cuantumuri se stabilesc potrivit legii;
  • Echipament şi hrană gratuite;
  • Asistenţă medicală şi medicamente gratuite;
  • Documente militare de transport gratuit pentru efectuarea concediului de odihnă.

De asemenea, soldaţii şi gradaţii profesionişti pot beneficia, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării, de:

  • Compensaţie lunară pentru chirie, în cuantum de până la 50% din solda lunară;
  • Locuinţă de serviciu şi locuinţă de intervenţie, cu scutire de la plata chiriei;
  • Produse de informare publică internă.

Vechimea în serviciu în calitate de soldat sau gradat profesionist este considerată vechime în serviciul militar şi se ia în calcul la stabilirea pensiei, conform prevederilor Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat. Perioada în care soldaţii şi gradaţii profesionişti participă la misiuni în afara teritoriului statului român se consideră dublu la calculul vechimii în serviciul militar.

Soldaţii şi gradaţii profesionişti care participă la indeplinirea unor misiuni în afara teritoriului statului român beneficiază de asigurări de viaţă şi de sănătate.

La expirarea primului contract de 4 ani, soldaţii şi gradaţii voluntari pot încheia, succesiv, noi contracte, cu durata de la 2 la 3 ani fiecare. Limita maximă de vârstă până la care soldaţii sau gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate se stabileşte prin ordin al ministrului apărării naţionale, dar nu poate depăşi 50 de ani.

 

Acum că sunteți informați, puteți să luați o decizie rațională de a opta sau nu pentru o astfel de carieră! Drepturile sunt pe măsura obligațiilor, însă, cel mai important este să faci ceva ce îți place. Așadar, cine se simte atras de armată, acum are șansa să dea curs propriilor dorințe. Curajul și onoare încă sunt apreciate oriunde în lume! Și ca o ultimă remarcă, nu trebuie uitat faptul că prietenii adevărați îi descoperi acolo unde nu te aștepți!