Oportunitatea conferită soţilor de a încheia o convenţie matrimonială reprezintă una dintre cele mai populare modificări intervenite în materie civilă.
Hotărârea de a încheia o astfel de convenţie nu este însă suficientă. Cei doi soţi trebuie să ştie, practic, ce trebuie făcut, pas cu pas.
În ce condiţii se încheie o convenţie matrimonială?
Fiind un contract, convenţia matrimonială trebuie să îndeplinească anumite condiţii de fond şi formă:
1. Convenţia se încheie în faţa notarului public, prin înscris autentificat de către acesta. Neîncheierea în această formă atrage sancţiunea nulităţii absolute, convenţia matrimonială fiind un act solemn. Contractul poate fi încheiat şi prin mandatar, însă este necesară o procură autentică, specială şi cu conţinut predeterminat.
2. Este cerută o anumită vârstă “matrimonială” pentru încheierea convenţiei – minim 16 ani.
3. De asemenea, este necesară intenţia viitorilor soţi de a alege cadrul în care se va desfăşura căsătoria.
Atunci când este încheiată o convenţie matrimonială înainte de celebrarea nunţii, aceasta va produce efecte de la data încheierii căsătoriei.
Mecanisme de publicitate
Convenţia matrimonială poate fi promovată prin următoarele mecanisme de publicitate: menţiune pe actul de căsătorie, publicarea într-un registru special şi prin înscrierea în Registrul naţional notarial al regimurilor matrimoniale.
De asemenea, ţinând seama de natura bunurilor, convenţiile matrimoniale se vor nota în cartea funciară, se vor înscrie în registrul comerţului, precum şi în alte registre prevăzute de lege.
Formalităţile de publicitate sunt necesare pentru opozabilitate faţă de terţi. Neîndeplinirea formalităţilor de publicitate face ca soţii să fie consideraţi, în raport cu terţii de bună-credinţă, ca fiind căsătoriţi sub regimul matrimonial al comunităţii legale (afară de cazul în care aceştia au cunoscut pe altă cale regimul matrimonial ales de către soţi).
Aşadar, chiar dacă sunteţi terţi faţă de convenţia matrimonială, fără a fi ţinuţi să justificaţi vreun interes, puteţi cerceta Registrul naţional notarial al regimurilor matrimoniale şi de asemenea puteţi solicita, în condiţiile legii, eliberarea de extrase certificate. Acest lucru este necesar pentru a cunoaşte regimul matrimonial real, ales de către soţi, în cazul în care doriţi să încheiaţi un contract cu aceştia.
Modificarea regimului matrimonial. Principiul mutabilităţii
După cel puţin un an de la încheierea căsătoriei, soţii pot, ori de câte ori doresc, să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori să îl modifice, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege pentru încheierea convenţiilor matrimoniale(art. 369 Cod Civil).
Prima alegere nu este, aşadar, “bătută în cuie”.
Deci, este necesar să fi trecut cel puţin un an de la încheierea căsătoriei pentru ca regimul matrimonial să poată fi schimbat sau modificat (de exemplu, dacă iniţial soţii au ales regimul separaţiei de bunuri, după trecerea unui an, pot alege comunitatea extinsă alegând, totodată, ca toate bunurile proprii să fie de acum comune).
De asemenea, cei care s-au căsătorit sub imperiul vechiului Cod Civil – când tuturor li se aplica regimul comunităţii legale – pot alege acum un alt regim matrimonial, alegând ca şi bunurile proprii să devină comune sau ca bunurile dobândite în viitor de unul dintre soţi să fie numai ale lui.
Cum se procedează?
1. Se lichidează comunitatea, fiecare dintre soţi preluând bunurile sale proprii, după care se va proceda la partajul bunurilor comune şi la regularizarea datoriilor. În acest scop, se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soţ, pe baza contribuţiei sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soţii au avut o contribuţie egală.
2. Soţii aleg ce regim matrimonial urmează să le guverneze căsătoria, trebuind să îndeplinească, bineînţeles, condiţiile necesare încheierii unei convenţii matrimoniale prezentate mai sus.
Convenţia matrimonială poate fi simulată
Simulaţia, este o operaţiune juridică ce le oferă posibilitatea părtilor de a încheia un contract, ştiut numai de ele şi ale cărui efecte se răsfrâng numai asupra lor.
Pentru a fi in prezenţa unei simulaţii este necesar ca părţile să creeze o aparenţă, să mascheze contractul printr-un act public, care trebuie încheiat concomitent sau ulterior contractului secret.
Convenţia matrimonială poate fi simulată prin încheierea de către soţi a unui act secret prin care se alege un alt regim matrimonial decât acela pentru care sunt îndeplinite formalităţile de publicitate, acesta producând efecte numai între soţi, fără a putea fi opus terţilor de bună-credinţă.
De pildă, soţii pot încheia un act public (act pentru care se efectuează formalităţile de publicitate) prin care declară că au ales regimul matrimonial al comunităţii legale, iar printr-un act secret aceştia arată că regimul matrimonial real care le guvernează căsătoria este regimul separaţiei de bunuri.
In caz de litigiu vor avea câştig de cauză terţii care se întemeiază cu bună-credinţă pe actul public. Totuşi, dacă aceştia au aflat pe o altă cale despre regimul matrimonial real ales de soţi, pot face dovada prin orice mijloc de probă, pentru ei convenţia fiind un fapt juridic.
Care este utilitatea unei astfel de reglementări?
Cei doi soţi pot alege ca regimul matrimonial ales să producă efecte numai între ei, astfel încât, spre exemplu, în cazul unui divorţ să se ştie după ce criterii se vor împărţi bunurile între aceştia.
Aşadar, puteţi încheia cu încredere acte întemeiate pe actul public pentru care s-au efectuat formalităţi de publicitate, terţii de bună-credinţă fiind protejaţi. Aşa că, dacă soţii au ales să încheie şi un act secret, acesta îşi va produce efecte numai între ei.
În caz de divorţ…
În cazul divorţului, regimul matrimonial încetează între soţi la data introducerii cererii de divorţ.
Cu toate acestea, oricare dintre soţi sau amândoi, împreună, în cazul divorţului prin acordul lor, pot cere instanţei de divorţ să constate că regimul matrimonial a încetat de la data separaţiei în fapt.
De asemenea, există posibilitatea ca soţii să dorească să atace convenţia matrimonială odata cu intentarea divorţului. Însă, odată ce aceasta este încheiată în faţa notarului public, considerăm că ar fi necesară înscrierea în fals în ceea ce priveşte faptele constatate personal de notar.
In concluzie, dincolo de un cămin cald şi armonios, căsătoria ne va oferi de-acum încolo şi un mediu proprice pentru afaceri.
Deci, ce regim matrimonial vi se potriveşte?