Munca nedeclarată va fi definită în Codul muncii!


Ministrul Muncii a declarat că Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii se va modifica în câteva puncte principale. Astfel, pentru eficientizarea activităţii de control pentru combaterea muncii nedeclarate se consideră necesară definirea muncii nedeclarate în Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, în concordanță și cu conceptul european al acestui fenomen.

Munca nedeclarată va reprezenta:
a. primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii.
b. primirea la muncă a unei persoane fără înregistrarea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.
c. primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat.
d. primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Se mai prevede că în situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă. Anterior începerii activităţii, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidenţă a salariaţilor, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă.