Valoarea tichetului de masă a crescut însă modificarea este nesemnificativă!


Angajatorii pot acorda salariaţilor tichete de masă în funcţie de numărul de zile lucrate în acea lună dar pot fi acordate şi tichete de creşă la cerere.

O noutate legislativă în domeniu o reprezintă două Ordine publicate în Monitorul Oficial nr. 316/2017, Ordinul nr. 625/2017 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2017 şi Ordinul nr. 626/2017 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă pentru semestrul I al anului 2017.

Menţionăm de la început că nu a avut loc o modificare substanţială a valorii tichetelor de masă.

Astfel, valoarea nominală indexată a unui tichet de masă este de 15,09 lei, potrivit Ordinului nr. 625/2017, în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 316 din 3 mai 2017. Suma stabilită prin acest ordin e valabilă pentru primul semestru din 2017, începând cu luna mai, potrivit actului.

Valoarea unui tichet a crescut semnificativ în ultima lună a anului trecut, când a ajuns de la 9,57 la 15 lei.

Reamintim că nu există o obligaţie a angajatorilor de a acorda aceste tichete de masă. Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă prevede că salariaţii din cadrul societăţilor comerciale, regiilor autonome şi din sectorul bugetar, precum şi din cadrul unităţilor cooperatiste şi al celorlalte persoane juridice sau fizice care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, pot primi o alocaţie individuală de hrană, acordată sub forma tichetelor de masă. Tichetele de masă sunt emise fie pe suport hârtie, fie pe suport electronic, sunt destinate exclusiv alocaţiei individuale de hrană reglementate de prezenta lege şi sunt suportate integral pe costuri de angajator.

Atenţie! Valoarea de 15,09 lei este însă suma maximă ce poate fi înscrisă pe un tichet de masă. În contextul acestei reglementări, valoarea tichetului de masă poate fi mai mică decât cea de 15,09 lei. Iar potrivit legii menţionate tichetele de masă emise pe suport electronic pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a tichetelor de masă acordate de către angajator şi pot fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare.

În acest context tichetele de masă pot fi emise fie pe suport hârtie, fie pe suport electronic și pot fi folosite numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare. “Salariatul poate utiliza, lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care este prezent la lucru în unitate“, scrie în lege.

Aşa cum am menţionat mai sus s-a modificat, impropriu spus, şi valoarea tichetului de creşă. Ordinul nr. 626/2017 prevede: “Pentru semestrul I al anului 2017, începând cu luna mai, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor pct. 6.1 şi 6.3 din Normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.317/2006, cu modificările ulterioare, este de 440 lei.”

Menţionăm că valoarea tichetelor de creşă este aceeaşi în ultimii doi ani, 440 lei. Tichetele de creşă pot fi acordate lunar de angajatori la cererea salariaţilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă. Acestea sunt acordate până la împlinirea vârstei de trei ani de către copii, dacă părinţii nu beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani (sau de până la trei ani, pentru copiii cu handicap).

Pentru a beneficia de aceste tichete pentru cei mici, părinții trebuie să facă o cerere în acest sens, la care să adauge următoarele documente: un act din care să reiasă la ce creșă e înscris copilul, o declarație pe propria răspundere că celălalt părinte nu primește astfel de tichete, precum și una în care să declare că celălalt părinte nu e în concediul de creștere a copilului, livretul de familie și alte documente solicitate de angajator.

În concluzie, prin cele două modificări aduse nu se aduc mari beneficii salariaţilor, valoarea tichetului de masă a crescut cu 0.09 lei iar valoarea tichetului de creşă a rămas acelaşi.