Statutul cadrelor militare – modificat și completat. Care-s noutățile legislative?


Despre viața de militar, cu toate ale sale, s-au compus cântece de neuitat și s-au scris pagini memorabile. Și toți cei care au petrecut o parte din existența lor – luni sau ani, într-o unitate militară, au rămas cu amintiri de neșters. Neîndoielnic, viața militară, cu toate plusurile și minusurile sale, îți oferă experiențe pe care cu greu le poți dobândi altcumva.

Pentru orice stat, armata este una dintre instituțiile fundamentale. Și nu puține au fost momentele, în istoria zbuciumată a neamului românesc, în care, practic, statul a fost… armata însăși. Istoria a confirmat, din plin, spusele lui Vegetius: „Si vis pacem, para bellum” (De vrei pace, fii gata de război). Până la urmă, pacea este și o consecință a respectului – ce îndeamnă potențialul inamic la prudență. După cum abuzul, nedreptatea sunt, adeseori, consecințe directe ale vulnerabilității victimei.

În mai toate societățile umane ostașul a avut un statut aparte. Prin natura profesiei, militarii își asumă anumite restricții, interdicții. Dar, în compensație, există avantaje și puncte de atractivitate ale carierei militare.

În România, statutul cadrelor militare e reglementat de către Legea 80/1995. Din start, această lege, supusă recent modificării, precizează că „prin cadre militare (…) se înțelege cetățenii români cărora li s-a acordat grad de ofițer, maistru militar sau subofițer”. Legea 101/2019 pentru modificarea și completarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare a văzut lumina tiparului în „Monitorul Oficial” 371/2019. Să trecem în revistă noile prevederi!

 

Recompense și sancțiuni, pentru cadrele militare

Recompensele ce pot fi acordate cadrelor militare sunt avansarea în gradul următor – atât în mod excepțional, cât și înainte de termen, conferirea de decorații, titluri de onoare, medalii, ordine, semne onorifice, precum și recompense materiale, financiare sau morale, în condiții statornicite prin ordinul celui aflat la conducerea instituției militare.

Sancțiunile disciplinare aplicabile cadrelor militare sunt: avertismentul, mustrarea scrisă, reducerea soldei de funcție cu până la 10% pentru cel mult trei luni, diminuarea soldei de comandă cu 5-10% pentru cel mult trei luni, amânarea avansării în următorul grad pe timp de 1-2 ani, retrogradarea în funcție până la nivelul gradului deținut și trecerea în rezervă. Pentru o abatere poate fi aplicată numai una dintre sancțiuni.

În funcție de cât de complexe sunt faptele săvârșite, comandantul sau șeful unității militare în care activează cadrul militar ce a comis fapta va dispune efectuarea cercetării disciplinare prealabile de către o comisie ori de către un ofițer.

 

Prevederi referitoare la proveniența ofițerilor în activitate

Cu titlul de știri juridice, trebuie precizat că ofițerii în activitate pot proveni dintre ofițerii în rezervă, dar și dintre ofițerii rezerviști voluntari, dacă aceștia promovează testele de aptitudini și satisfac suma cerințelor statornicite prin ordin ministerial sau prin ordin al conducătorilor instituțiilor din componența sistemului de apărare națională, securitate națională și ordine publică, în scopul chemării sau rechemării în activitate.

Ofițerii activi pot proveni, de asemenea, din rândul maiștrilor militari, subofițerilor, soldaților și gradaților profesioniști în activitate, dacă aceștia au calitatea de absolvenți cu diplomă de licență ai instituțiilor civile de învățământ superior cu un profil ce corespunde specialităților militare, cu condiția ca ei să aibă o vârstă de maximum 45 de ani. În scopul încadrării, acești militari trebuie să fi promovat testele specifice de aptitudini și îndeplinească toate cerințele statornicite prin ordinul miniștrilor sau șefilor instituțiilor ce fac parte din sistemul de apărare națională, ordine publică, securitate națională.

Ofițerii în activitate mai pot proveni, de asemenea, și dintre persoanele ce au o vârstă de maximum 45 de ani, care au dobândit diploma de licență la o instituție de învățământ superior – cu un profil ce corespunde specialităților militare, au trecut cu succes de testele de aptitudini și îndeplinesc toate cerințele care au fost statornicite prin ordin ministerial sau al șefilor instituțiilor ce fac parte din sistemul apărării naționale, ordinii publice, securității naționale.

 

Concediile pentru formare profesională

În vederea formării profesionale, pe vreme de pace, cadrele militare în activitate ce sunt confirmate în serviciul medical pot să beneficieze și de concedii fără plată a căror durată poate ajunge la patru ani. Odată ce un concediu de acest fel a luat sfârșit, cadrul militar activ confirmat în serviciul medical va fi încadrat, obligatoriu, din oficiu, pe funcția de pe care activitatea a fost suspendată. Această prevedere nu se va mai aplica atunci când unitatea a fost supusă reorganizării sau restructurării, prin urmare postul fiind desființat.

Cu condiția obținerii, în prealabil, a aprobării comandantului unității militare, orice cadru militar va putea să beneficieze, anual, de un concediu plătit pentru formare profesională, ce poate avea o durată de până la 15 zile. Acest concediu, când va fi acordat, va fi asimilat unei perioade de muncă efectivă, în ceea ce privește drepturile militarului, iar durata sa nu poate fi scăzută din durata concediului de odihnă.

 

Drepturi asociate perioadei de concediu

Atâta vreme cât se află în concediul de odihnă, în concediul paternal, în permisie sau în incapacitate temporară de muncă, cadrele militare active din MApN vor beneficia de solda de grad și de funcție, de gradații și, atunci când e cazul, de solda de comandă, precum și de alte indemnizații, compensații, prime, sporuri și majorări ce li se cuvin pentru perioada în cauză.

În situația în care e declarată starea de război sau de mobilizare, dar și în alte circumstanțe deosebite, se vor suspenda concediile de odihnă sau de alte tipuri (de studii, pentru creșterea copilului, concediul fără plată), precum și vacanțele ori permisiile iar cadrele trebuie să revină la unitățile lor în cel mai scurt timp cu putință.

 

Cuantumul compensației pentru chirie

Atunci când cadrele militare în activitate sunt numite în prima lor funcție în cadrul Armatei sau atunci când fost detașate, mutate în interes de serviciu ori au fost împuternicite într-o garnizoană diferită de cea în care domiciliază, au dreptul la o compensație pentru chirie al cărei cuantum poate fi de până la 50% din solda lunară.

Acest beneficiu se acordă numai în situațiile în care militarilor în cauză nu li se poate acorda un spațiu adecvat de locuit, în garnizoana în care-și fac datoria. O altă cerință este ca respectivele cadre militare, precum și soțiile ori soții acestora, să nu aibă vreo locuință în proprietate în respectiva garnizoană.

 

La datorie…

„Fiecare soldat poartă în ranița sa bastonul de mareșal”, considera Napoleon Bonaparte. În țara noastră, mareșalii n-au fost prea mulți la număr – doar vreo șase sau șapte. Chiar dacă, în România de azi, gradul de mareșal e aproape imposibil de obținut – cel puțin pe vreme de pace, fiecare cadru militar are o certitudine. Cea a avansării. Militarul știe că, atâta vreme cât își face datoria și ține seama de legile țării și de regulamente, va înainta în grad. Mai presus de orice grade, funcții, onoruri, ambiții, beneficii sau interese se află, însă, ceea ce trebuie apărat: țara, națiunea!