Categories
Dreptul muncii Piaţa muncii Ştiri

Munca part-time în UE este în creştere!

Ponderea persoanelor care lucrează cu jumătate de normă în UE a crescut de la 15% în 2002 la aproape 19% în 2017, arată datele Eurostat. Ca o curiozitate, anul trecut, angajarea cu normă redusă a fost mult mai frecventă în rândul femeilor (31%), decât în rândul bărbaţilor (8%).

Procentul de angajaţi part-time variază destul de mult în Uniunea Europeană. Astfel, în Olanda întâlnim cel mai mare procent al lucrătorilor cu  fracţie de normă, 47% din totalul angajaţilor. Urmează, în ordine, Austria (28%), Germania (27%), Belgia şi Regatul Unit (ambele 24%). La coada clasamentului se află Bulgaria (2%), Ungaria (4%) şi Croaţia (5%).

În România, conform datelor Eurostat, doar 6,5% din totalul contractelor de muncă sunt reprezentate de cele part-time. Iar, situaţia este pentru anul trecut. De anul acesta, odată cu obligaţia angajatorilor de a achita contribuţii sociale cel puţin la nivelul unui salariu minim indiferent de fracţia de normă pe care o are angajatul, numărul de contracte part-time a scăzut considerabil.