Dacă întreprinderea recunoaște că a făcut concurență neloială, poate beneficia de reducerea amenzii


concurenta neloiala 1
În jungla afacerilor mulți se ghidează după regula că nu este nicio regulă pentru a-ți atinge scopul. Mulți ar putea spune că, în general, concurența te motivează. Se spune că atunci când există concurență pe piață, ea „scoate ce e mai bun dintr-un produs și ce e mai rău din oameni.” (David Sarnoff) Împinși de dorința de a rămâne sau de a ajunge lideri pe o anumită piață, unii oameni de afaceri recurg la practici mai puțin ortodoxe pentru a -și atinge scopul.

Legea concurenței neloiale a suferit numeroase modificări și completări pe care legiuitorul român le-a apreciat a fi utile în contextul creșterii cazurilor de concurență neloială. Astfel, în Monitorul Oficial 973 din 29 decembrie 2015 a fost publicată legea 347/2015 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2015 pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996. Prevederile acesteia se aplică de la 1 ianuarie 2016.

Modificări în organizarea Consiliului Concurenței

Știrile juridice precizează că durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Conurenței este de 5 ani și poate fi reînnoită o singură dată, indiferent de durata mandatului exercitat anterior. În reglementarea anterioară mandatul putea fi reînnoit fără să se țină cont de durata mandatului exercitat anterior.

O altă noutate legislativă se referă la cazul în care mandatul de membru al Plenului încetează prin demisie, deces, imposibilitate definitivă de exercitare mai mult de 60 de zile consecutive, în caz de incompatibilitate sau prin revocare pentru încălcarea gravă a legii sau pentru condamnare pentru săvârșirea unei infracțiuni. În aceste situații se va numi un nou membru al Plenului pentru un mandat de 5 ani. În reglementarea anterioară, în aceste situații, noul membru era numit pentru durata rămasă din mandat.

Funcția publică de specialitate pentru Consiliul Concurenței este cea de inspector de concurență. Noutatea o constituie faptul că activitatea inspectorilor de concurență cu studii juridice care exercită atribuții de reprezentare în fața instanțelor de judecată, constituie vechime în specialitatea juridică și este asimilată vechimii în muncă desfășurată de consilierul juridic.

Potrivit noilor reglementări, inspectorii de concurență, cu excepția debutanților, pot să intervieveze orice persoană fizică sau juridică care a consimțit acest lucru. Cei care urmează să fie intervievați vor primi de la Consiliul Concurenței o solicitare scrisă prin care li se va indica temeiul legal, scopul și data la care va avea loc interviul. Rețineți că interviul se poate realiza prin orice mijloace, inclusiv pe cale electronică, va fi înregistrat pe suport audiovideo și consemnat într-un proces-verbal semnat de toți participanții.

De reținut că începând cu 1 ianuarie 2016 deciziile Consiliului Concurenței prin care se aplică amenzi sau se stabilesc taxe de autorizare constituie titluri executorii, fără altă formalitate, în termen de 30 de zile de la comunicare acestora. Prin stabilirea caracterului de titlu executoriu înseamnă că, dacă nu se achită în termen amenzile și taxele, celui obligat la plată îi pot fi urmărite bunurile, poprite conturile pentru a se recupera sumele respective.

Taxa de autorizare a concentrării economice

Operațiunea de concentrare economică apare atunci când cifra de afaceri cumulată a întreprinderilor implicate depășește echivalentul a 10.000.000 euro și când cel puțin două dintre întreprinderile implicate au realizat în România, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro.

Concentrările economice care depășesc pragurile de mai sus trebuie notificate Consiliului Concurenței, înainte de punerea în aplicare a acordului, după anunțarea ofertei publice sau după preluarea pachetului de control. Practic, aceste concentrări economice apar în cazul fuziunii între întreprinderi.

Această taxă este între 10.000 euro și 25.000 euro dacă se trimite la Consiliul Concurenței o notificare completă a unei operațiuni de concentrare economică. În 45 de zile de la primirea acesteia, se va emite această autorizare dacă nu există îndoieli cu privire la compatibilitatea cu un mediu concurențial normal sau, dacă au existat, au fost înlăturate prin angajamentele propuse de părți și acceptate de Consiliul Concurenței.

Noutățile legislative impun o taxă de la 25.001 euro la 50.000 euro dacă se emite o decizie de autorizare pentru o operațiune de concentrare economică care nu ridică probleme în calea concurenței efective pe piața românească sau dacă emite o decizie de autorizare condiționată prin care stabilesc obligațiile pe care părțile trebuie să le respecte pentru a realiza angajamentele asumate în scopul menținerii unui mediu concurențial normal.

Sumele se achită în echivalentul în lei la cursul de schimb al BNR valabil în ultima zi a exercițiului financiar din anul anterior emiterii deciziei de autorizare a concentrării economice.  Aceste sume vor fi venituri proprii la bugetul Consiliului Concurenței.

Recunoașterea concurenței neloiale poate reduce amenda

Faptele de concurență neloială din mediul de afaceri sunt numeroase și fiecare este sancționată în funcție de gravitate, de modul în care a fost săvârșită și de durata sa.

În cazul în care o firmă se face vinovată de săvârșirea unei fapte de concurență neloială, și își recunoaște vinovăția înainte de audieri și, dacă este cazul, propune și remedii care să ducă la înlăturarea prejudiciilor cauzate de fapta sa, Consiliul Concurenței poate aplica o reducere a amenzii de la 10% la 30%. Dacă se va acorda această reducere pentru recunoașterea faptei, nivelul amenzii va fi diminuat inclusiv când este stabilit la minimul prevăzut de lege, fără ca amenda aplicată să fie sub 0,2% din cifra de afaceri realizată în anul anterior sancționării.

Pentru a beneficia de această reducere, firma în culpă, va formula o solicitare în acest sens în care își va recunoaște vinovăția și va declara care este cuantumul maxim al amenzii pe care este dispusă să o achite. Dacă Consiliul Concurenței, nu acceptă solicitarea respectivă, nu va acorda reducerea amenzii.

Cum sunt încurajați în continuare delatorii?

Potrivit acestei legi, cei care semnalează din proprie inițiativă posibile încălcări ale legii concurenței neloiale, nu se numesc pârâcioși sau delatori, ci avertizori de concurență și Consiliul Concurenței le protejează identitatea.

Chiar dacă legea pedepsește furnizarea de informații confidențiale, în acest caz, se consideră că nu este încălcată obligația de confidențialitate.