Proiect – Reorganizare profesională și drepturi noi pentru personalul de probațiune (II)


directia de probatiuneAvând în vedere modificările propuse de către legiuitor privind cariera personalului de probațiune, care joacă un rol extrem de important în sistemul judiciar, era firesc ca acesta să beneficieze şi de noi drepturi.

Ce noi drepturi dorește legiuitorul să acorde personalului de probațiune?

1. Mărirea numărului de zile de concediu de odihnă plătit

Având în vedere specificul activității desfășurate de această categorie de personal, legiuitorul propune mărirea numărului de zile de concediu de odihnă plătit la 35 de zile lucrătoare, față de 30 de zile, cât este în prezent.

2. Decontarea unei călătorii dus-întors efectuată în țară, în timpul concediului de odihnă

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul propune acest nou drept pentru personalul de probațiune. Astfel, i se va deconta o singură dată pe an transportul dus-întors de la domiciliu la localitatea din țară în care își va petrece concediul de odihnă, indiferent de mijlocul de transport folosit. Dacă deplasarea se face cu autoturismul, se va deconta valoarea de 7,5 litri carburant la suta de kilometri.

3. Dreptul la concediu pentru formare profesională

Personalul de probațiune are dreptul la un concediu pentru formare profesională plătit, de până la 20 de zile lucrătoare pe an, dacă, anterior, în cursul ultimilor 2 ani calendaristici nu a fost asigurată participarea la formarea profesională pe cheltuiala Direcției. În prezent se acordă un concediu plătit de până la 10 zile.

Cu titlu de știri juridice, personalul de probațiune poate beneficia, la cerere, de concediu fără plată pentru formare profesională cu o durată de maxim 60 de zile calendaristice pe an, dacă formarea profesională pe care persoana o urmează este din inițiativa sa. În perioada concediului fără plată, personalul nu beneficiază de vechime în muncă și în probațiune.

4. Mărirea numărului de zile de concediu fără plată

Personalul de probațiune are dreptul la concedii fără plată pentru rezolvarea unor situații personale, a căror durată însumată nu poate depăși, într-un an, 6 luni. În prezent se acordă 60 de zile calendaristice într-un an pentru astfel de situații. În perioada concediului fără plată, personalul nu beneficiază de vechime în muncă și în probațiune.

5. Mărirea numărului de zile de concediu plătit pentru examenul de definitivare/promovare în grade profesionale

Legiuitorul consideră că este util să se acorde dreptul la un concediu plătit de 15 zile lucrătoare pentru personalul de probațiune care susține examenul de definitivare sau pe cel de promovare în grade profesionale.

6. Asistență medicală gratuită

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul propune ca personalul de probațiune în activitate sau pensionarii, soțul și copiii aflați în întreținerea acestora să beneficieze în mod gratuit de asistență medicală, medicamente și proteze, cu condiția respectării prevederilor privind plata contribuției la asigurările sociale de sănătate.

7. Dreptul la decontarea chiriei

Personalul de probațiune are dreptul la atribuirea unei locuințe de serviciu dacă, în localitatea unde își desfășoară activitatea, nu beneficiază de locuință proprietate personală el, soția sau copiii aflați în întreținerea sa sau dacă nu i s-a atribuit o locuință de către autoritățile locale.

Cu titlu de știri juridice, se propune ca angajatii cărora nu li s-a acordat o locuință de serviciu să aibă dreptul la compensarea diferenței dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuință de serviciu și chiria plătită pe baza unui contract de închiriere încheiat conform legii. Compensarea nu se acordă în situația în care contractul de închiriere este încheiat cu rude de gradul I sau II. Rețineți că în cazul pensionării, titularul contractului de închiriere a locuinței de serviciu sau soțul/soția acestuia păstrează drepturile locative pe tot parcursul vieții.

8. Dreptul la despăgubiri, dacă viața, sănătatea sau bunurile le sunt afectate în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu aceasta

Despăgubirile se vor acorda din fondurile bugetare ale Direcției. Personalul de probațiune în funcție sau pensionat are dreptul de a i se asigura măsuri speciale împotriva amenințărilor, violențelor sau a oricăror fapte care îi pun în pericol pe angajaţi, pe familiile sau bunurile lor.

9. Dreptul a beneficia de asistență juridică gratuită sau compensarea cheltuielilor realizate în acest scop

Dacă personalul de probațiune este urmărit penal sau judecat pentru fapte săvârșite în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu sau are calitatea de martor, are dreptul să beneficieze de asistență juridică prin avocat, asigurată gratuit de Direcție sau i se pot compensa cheltuielile realizate în acest scop. Rețineți că, dacă se constată vinovăția personalului de probațiune, acesta are obligația de a restitui aceste cheltuieli.

10. Dreptul la indemnizație specială, în caz de pensionare sau eliberare din funcție din motive neimputabile

Cu  titlu de știri juridice, personalul de probațiune cu o vechime continuă în probațiune timp de 25 de ani, va beneficia la data pensionării sau eliberării din funcție pentru motive neimputabile de o indemnizație egală cu 5 salarii de bază brute lunare, care se impozitează conform legii. Ea se acordă o singură dată în decursul carierei. În cazul decesului personalului de probațiune aflat în activitate, indemnizația se va acorda soțului/soției/copiilor aflați în întreținerea persoanei la data decesului.

11. Drepturile personalului detașat în străinătate

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că cei detașați în străinătate vor beneficia de salariul de bază plus sporurile permanente prevăzute de lege pentru funcția deținută anterior detașării, decontarea transportului de la domiciliu la locul detașării la începutul și la sfârșitul perioadei de detașare și pentru efectuarea concediului de odihnă în țară, decontarea chiriei și diurnă.

12. Drepturile personalului detașat/delegat în țară

Cei aflați în această situație vor beneficia pe toată durata delegării/detașării de diurnă de 2% din salariul de încadrare brut lunar, dar nu mai puțin decât cuantumul prevăzut pentru personalul din unitățile bugetare.

Aceștia au dreptul la decontarea cheltuielilor de cazare la structuri turistice de până la 3 stele, inclusiv. Dacă nu se respectă cele 3 stele inclusiv, atunci personalul are dreptul la o sumă egală cu 3% din salariul de încadrare brut lunar pentru fiecare noapte, pe toată durata delegării/detașării.

Cu titlu de știri juridice, aceștia au dreptul la decontarea transportului aerian, naval, auto sau pe calea ferată clasa I, inclusiv vagon de dormit clasa I. Dacă deplasarea se face cu autoturismul, se va deconta valoarea de 7,5 litri de carburant la suta de kilometri. Rețineți că aceste drepturi nu se achită dacă deplasarea se face cu mașina ce aparține instituției.

13. Salarizarea personalului de probațiune

 Ca urmare a restructurării gradelor profesionale pentru funcțiile existente, se impun a fi aduse modificări pentru stabilirea drepturilor salariale ce revin categoriilor de personal nou introduse.

Astfel, pentru gradul profesional III se propune majorarea salarială cu 5%, pentru  gradul profesional II cu 10%, pentru gradul principal I cu 15% și pentru cel superior cu 20%. Pentru funcțiile de conducere de la nivel local s-a plecat de la salariul acordat în prezent șefului serviciului și s-a propus o majorare de 20% pentru șeful de birou și de 30% pentru șeful de serviciu. Pentru funcțiile de conducere majorările propuse sunt de 40% pentru directorul general adjunct și de 50% pentru directorul general al Direcției, prin raportare la salariul ce revine funcției de director al Direcției de probațiune.

Rețineți că personalul de probațiune care ocupă funcțiile de conducere din sistemul de probațiune la data intrării în vigoare a ordonanței, va fi menținut în funcție până la finalizarea concursului ce se va organiza în acest sens.

O schimbare necesară!

Având în vedere specificul și importanța activității personalului de probațiune, consider oportună propunerea legiuitorului prin care li se acordă acestor angajaţi o serie de noi drepturi. Dacă aceste prevederi vor fi publicate în Monitorul oficial şi vor deveni realitate rămâne, însă, de văzut!