Examenul de bacalaureat a luat naștere în 17 martie 1801 printr-un decret al lui Napoleon Bonaparte, act ce a pus bazele învățământului modern în Franța. La noi, în perioada interbelică, liceul era considerat o școală de cultură generală, iar specializarea se făcea ulterior fie în școli speciale, fie la universitate.
Bacalaureatul a fost introdus prima oară în anul 1925 și era o adevărată piatră de încercare pentru liceenii de atunci, fiind catalogat ca examenul maturității.
Dacă ne întoarcem în vremurile noastre putem observa că încă este considerat “examenul maturităţii” pe care mulţi dintre levi nu îl promovează.
În Monitorul Oficial nr. 788/2018 a fost publicat Ordinul nr. 4830/2018 privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional – 2019.
Cum arată calendarul exemenului de bacalaureat?
Sesiunea iunie-iulie 2019
27 – 31 mai 2019 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
31 mai 2019 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/ a XIII-a
3 – 4 iunie 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A
5 – 6 iunie 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B
7, 10* – 11 iunie 2019 Evaluarea Competențelor digitale – proba D
12 – 13 iunie 2019 Evaluarea Competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C
1 iulie 2019 Limba și literatura română – proba Ea) – probă scrisă
2 iulie 2019 Limba și literatura maternă – proba Eb) – probă scrisă
3 iulie 2019 Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – probă scrisă
4 iulie 2019 Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – probă scrisă
8 iulie 2019 Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:0)
9-12 iulie 2019 Rezolvarea contestațiilor
13 iulie 2019 Afișarea rezultatelor finale
Elevii nu scapă de supravegherea video
Comisiile de bacalaureat judeţene şi a municipiului Bucureşti asigură dotarea cu camere de supraveghere video şi audio funcţionale a sălilor în care se desfăşoară activităţi specifice examenului de bacalaureat: susţinerea probelor, descărcarea şi multiplicarea subiectelor, predarea şi preluarea lucrărilor scrise, amestecarea, numerotarea şi introducerea în plicuri a lucrărilor, evaluarea acestora, depozitarea bagajelor.
În vederea asigurării desfăşurării corecte a examenului de bacalaureat, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile de bacalaureat din centrele de examen şi comisiile de bacalaureat judeţene/a municipiului Bucureşti verifică, prin sondaj, înregistrările audiovideo din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen.
De asemenea se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.