Monitorul Oficial al României este publicația oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituție, legi, hotărâri, moțiuni, decrete, ordonanțele de urgență, acte normative și alte acte menționate de legea de organizare și funcționare a Monitorului Oficial.
Scurt istoric
Editarea Monitorului Oficial al României constituie un serviciu public asigurat de către Regia Autonomă „Monitorul Oficial”, care funcționează sub autoritatea Camerei Deputaților.
Primul număr a apărut, în baza Regulamentului organic, pe 8/20 decembrie 1832, sub redactarea lui Ion Heliade-Rădulescu; se numea Buletin gazetă administrativă și era un săptămanal tipărit cu litere chirilice, de format 19 x 24 cm. În 1839 începe publicarea Monitorului cu litere latine, cele chirilice dispărând complet.
Cum este structurat Monitorul Oficial?
În prezent, publicația Monitorul Oficial al României este structurată în 7 părți ce cuprind:
- Partea I (inclusiv Partea I bis și Partea I în limba maghiară): legile și alte acte adoptate de Parlament, decretele președintelui, hotărârile și ordonanțele Guvernului, actele Curții Constituționale etc.;
- Partea a II-a: stenogramele ședințelor Camerei Deputaților, Senatului și ale ședințelor comune; rapoartele prezentate Parlamentului de către autoritățile publice;
- Partea a III-a: publicații și anunțuri;
- Partea a IV-a: publicații ale agenților economici;
- Partea a V-a: contractele colective de muncă la nivel național și de ramură;
- Partea a VI-a: actele privind achizițiile publice;
- Partea a VII-a: actele societăților cooperative.
Ce tarife se aplică?
În Monitorul Oficial al României nr. 88/2019, a fost publicată Decizia nr. 1/2019 privind aprobarea tarifelor pentru publicarea actelor în Monitorul Oficial al României, părțile I-VII.
Potrivit noutăţilor legislative, tarifele pentru publicarea actelor în Monitorul Oficial al României, părțile I-VII sunt:
1. Monitorul Oficial al României, Partea I
– Publicare acte – 122 lei/pagina de manuscris
2. Monitorul Oficial al României, Partea I în limba maghiară
– Publicare acte – 122 lei/pagina de manuscris
3. Monitorul Oficial al României, Partea a II-a
– Publicarea actelor prevăzute la art. 6 din Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, republicată, cu modificările și completările ulterioare – 122 lei/pagina de manuscris
4. Monitorul Oficial al României, Partea a III-a
– Pierderi acte persoane juridice – 21 lei
– Pierderi acte persoane fizice, schimbări de nume –122 lei/pagina de manuscris
5. Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a – 122 lei/pagina de manuscris
Actele înaintate spre publicare în Monitorul Oficial al României, părțile I-VII, vor avea un conținut lizibil tehnoredactat la un rând și jumătate, cu corp 12 Times New Roman, fără ștersături sau adăugări nedactilografiate, care fac de neînțeles textul acestora.