Procedura de organizare a concursului pentru dobândirea calităţii de notar stagiar a suferit unele modificări!


Pentru a participa la examenul sau concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar trebuie îndeplinite condițiile prevăzute de Legea notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995, republicată, cu modificările ulterioare, a Regulamentului de punere în aplicare a acestei legi și a Regulamentului privind procedura de organizare și desfășurare a examenului sau concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar.

În Monitorul Oficial nr. 486/2017 a fost publicat Ordinul nr. 1618/2017 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 2.333/C/2013, ordin care nu aduce modificări substanţiale în organizarea concursului ci am putea spune că modificările sunt doar de nuanţă.

Noutatea legislativă nuanţează faptul că Institutul Notarial Român trebuie să încheie protocoale de colaborare cu cabinete medicale la care viitorii notari trebuie să apeleze pentru consultaţii în vederea obţinerii avizelor şi certificatelor medicale necesare la dosarul de înscriere la concurs.

În ceea ce priveşte examenul sau concursul de admitere ca notar stagiar reamintim că acesta constă într-o probă orală (din domeniul legislației notariale) și o probă scrisă cu caracter teoretic, de tip grilă (din domeniul dreptului civil), conform tematicii și bibliografiei afișate. Durata în care fiecare candidat trebuie să formuleze răspunsurile la întrebări pentru proba orală, este maximum 15 minute, în funcție de dificultatea întrebărilor și complexitatea răspunsului, iar durata probei scrise va fi de 3 ore. Media minimă de promovare este 8,00, dar nu mai puțin de nota 7,00 la fiecare probă. Admiterea candidaților se va face în ordinea mediilor obținute și în limita locurilor vacante existente.

Ordinul nr. 1618/2017 prevede faptul că organizarea concursului va fi de competenţa Institutului Notarial Român cu consultarea Colegiilor directoare ale Camerelor, până în momentul de faţă Colegiile directoare ale Camerelor Notarilor Public organizau anual concursul.

Iar tematica şi bibliografia de examen va fi vizată şi de ministrul Justiţiei şi va fi publicată pe pagina de internet a Uniunii, a INR şi a fiecărei Camere, cu cel puţin 90 de zile înainte de data desfăşurării examenului sau concursului.

O prevede interesantă este faptul că nu va mai înceta calitatea de notar în caz de lipsă nejustificată la două examene de definitivat sau respingerea la un examen de definitivat şi lipsa nejustificată la alt examen de definitivat.

Iar după finalizarea perioadei de stagiu, Institutul Notarial Român eliberează notarului stagiar un certificat de absolvire care confirmă efectuarea stagiului și îi conferă notarului stagiar dreptul de a se prezenta la examenul de definitivat.