Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe a fost publicată!


guvernNu este nevoie să mai reamintim de scandalul care s-a iscat în jurul legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe.

Această lege a fost atacată şi la CCR susţinându-se că proiectul depăşeşte limitele stabilite de Constituţie prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului. 

Potrivit ştirilor juridice, Curtea Constituţională a considerat-o constituţională iar până la urmă a fost promulgată de Preşedinte.

Judecătorii Curţii Constituţionale au susţinut că soluţia este în consensul practicii noastre obişnuite în această materie. Dar, nu practica i-a determinat să dea această soluţie, ci faptul că sunt neîntemeiate criticile. Criticile în ceea ce priveşte regulamentul – că nu s-au respectat zilele şi orele prevăzute acolo – nu sunt chestiuni de constituţionalitate şi nu sunt chestiuni pe care să le verifice Curtea Constituţională. Pentru Curte, ar fi o chestiune de neconstituţionalitate prevederea din regulament (al Camerei Deputaţilor – n.r.) care nu asigură o dezbatere sau aplicare a legii şi Constituţiei în spiritul ei. În ceea ce priveşte celelalte critici – că ar fi fost abordate probleme de lege organică – nici acestea nu sunt întemeiate, pentru că, din cuprinsul proiectului de lege, nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau mai ales că Guvernul nu ţine cont de chestiunea constituţională de a aborda domeniul legii organice.

Renumita lege a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 48/2017, fiind vorba de Legea nr. 4/2017 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.

Potrivit prevederilor, Guvernul va putea emite ordonanţe simple în vacanţa parlamentară în anumite domenii.

Care sunt domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanţe?

Guvernul va putea emite ordonanţe în domeniul finanţelor publice şi economie şi anume:

  • reglementarea unor măsuri financiare şi fiscal – bugetare, precum şi de modificare şi completare a unor acte normative în domeniu;
  • măsuri privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici;
  • modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
  • modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;
  • măsuri privind îmbunătăţirea mediului de afaceri;
  • reglementări privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază.

În domeniul administraţiei publice cu privire la:

  • măsuri privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor publice din cadrul administraţiei publice centrale, pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniu;
  • măsuri privind programul naţional de dezvoltare locală, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative în domeniu;
  • măsuri privind reglementarea unor programe guvernamentale – construcţii, urbanism, educaţie, infrastructură şi social.

În domeniul muncii, sănătate şi protecţie socială cu privire la:

  • măsuri privind asigurarea accesului populaţiei la medicamente şi la serviciile de urgenţă;
  • măsuri privind creşterea calităţii vieţii pensionarilor;
  • reorganizarea şi funcţionarea activităţii de plată a beneficiilor de asistenţă socială, a activităţii de inspecţie socială, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative în domeniu;
  • măsuri privind sprijinirea însoţitorilor persoanelor cu handicap;
  • măsuri privind salarizarea în domeniile cultură, sănătate, educaţie şi administraţie publică locală, precum şi modificarea unor acte normative în domeniu.

Pe lângă aceste domeniii, Guvernul are abilitatea de emite ordonanţe şi în alte domenii precum fonduri europene, educaţie şi cercetare, agricultură şi dezvoltare rurală, turism, mediu.