Comisia interministerială pentru crearea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) a fost înființată printr-o decizie a Premierului publicată în Monitorul Oficial. Este vorba despre Decizia nr. 329/2017 pentru înfiinţarea, atribuţiile şi funcţionarea Comisiei interministeriale pentru crearea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii publicată în Monitorul Oficial nr. 236/2017.
Această Comisie este un organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică.
Reamintim că Guvernul a decis, pe 9 februarie, adoptarea unui memorandum privind înființarea acestui Fond. Potrivit memorandumului, FSDI va avea drept scop dezvoltarea și finanțarea proiectelor de investiții rentabile și sustenabile, fiind un mecanism de finanțare care va identifica și materializa oportunități investiționale cu impact în dezvoltarea economică durabilă și crearea de noi locuri de muncă pe termen lung. Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acționar unic pe toată perioada de funcționare a FSDI.
Obiectul înfiinţării
Obiectivul acesteia este elaborarea cadrului legal de înființare și funcționare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).
De asemenea va analiza scopul, guvernanţa, sursele de finanţare şi principiile de investiţii ale Fondului, astfel încât acestea să nu afecteze deficitul bugetar şi datoria publică. În acelaşi timp, vor fi formulate propuneri privind portofoliul de companii care vor face parte din Fond. În plus, va elabora un proiect de act normativ privind infiinţarea şi funcţionarea Fondului.
Constituirea comisiei
Comisia este formată din reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Energiei și Ministerului Muncii și Justiției Sociale, desemnați prin ordin de către conducătorii acestor instituții publice, precum și un reprezentant al aparatului de lucru al Guvernului, desemnat de prim-ministru. Comisia este condusă de reprezentantul Ministerului Economiei, care are calitatea de președinte.
Atribuţiile Comisiei
Comisia îndeplineşte următoarele atribuţii specifice:
a) analiza cadrului normativ naţional şi comunitar aplicabil pentru constituirea FSDI;
b) analiza scopului, guvernanţei, surselor de finanţare şi a principiilor de investiţii ale FSDI astfel încât, potrivit normelor europene, activitatea şi funcţionarea fondului să nu afecteze deficitul bugetar şi datoria publică;
c) asistenţă în domeniile specifice pe perioada corespondenţei cu instituţiile europene competente, obţinerea opiniei ex-ante a Eurostat cu privire la înfiinţarea şi funcţionarea FSDI;
d) analiza şi formularea de propuneri privind portofoliul de companii care vor face parte din FSDI;
e) identificarea şi prezentarea opţiunilor privind sursele de finanţare ale FSDI şi analiza riscurilor alocării surselor în acest scop;
f) elaborarea unui proiect de act normativ privind înfiinţarea şi funcţionarea FSDI.
Modul de întrunire
Comisia se întruneşte bilunar sau ori de câte ori este necesar. De asemenea aceasta va înainta Guvernului, bilunar sau ori de câte ori i se solicită acest lucru, informări cu privire la activitatea şi rezultatele obţinute.
Această decizie prin care a fost înfiinţată Comisie este deja în vigoare încă de la 05.04.2017 şi aşteptăm să vedem şi rezultatele obţinute.