A fost aprobată o nouă schemă de ajutor de minimis!


În ultimul timp au fost aprobate mai multe scheme de ajutor pentru diverse domenii. O noutate legislativă în acest sens este Ordinul nr. 2587/2017 pentru aprobarea Schemei de ajutor de minimis privind monitorizarea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali, aferentă Programului operaţional Infrastructură mare (POIM 2014 – 2020), axa prioritară 6, obiectivul specific 6.2 “Reducerea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali”, publicat în Monitorul Oficial nr. 298/2017.

Astfel, prin actul normativ menţionat mai sus, se instituie o schemă transparentă de ajutor de minimis privind Monitorizarea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali, aferentă Programului operaţional Infrastructură mare (POIM 2014 – 2020), axa prioritară 6, obiectivul specific 6.2. “Reducerea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali”.

Iar obiectivul prezentei scheme de ajutor de minimis îl constituie creşterea capacităţii societăţilor din industrie de a identifica şi implementa măsuri de eficienţă energetică prin introducerea de sisteme de monitorizare, în vederea înregistrării de economii în consumul de energie şi evitarea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul societăţilor sprijinite.

Cui i se aplică această schemă de ajutor?

Schemă de minimis se aplică întreprinderilor cu consumuri de energie de peste 1.000 tep/an, care activează în sectoarele aferente secţiunii B “Industria extractivă” şi secţiunii C “Industria prelucrătoare”, definite conform codificării CAEN, aşa cum sunt menţionate în Ghidul solicitantului pentru obiectivul specific 6.2 “Reducerea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali”.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească proiectele de finanţare?

Proiectele finanţate prin această schemă îndeplinesc următoarele condiţii:

a) proiectele ce pot fi finanţate în cadrul schemei de ajutor de minimis trebuie să vizeze obligatoriu implementarea de sisteme de monitorizare a consumurilor de energie la consumatorii industriali;
b) activităţile sunt implementate pe teritoriul României, în regiunile de dezvoltare: Vest, Nord – Vest, Nord – Est, Sud – Est, Sud – Muntenia, Sud – Vest Oltenia, Centru;
c) îndeplinesc şi alte condiţii specificate în cererea de propuneri de proiecte şi Ghidul solicitantului aferent obiectivului specific 6.2 “Reducerea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali”, care nu aduc atingere prevederilor în materie de ajutor de minimis.

Iar activităţile eligibile vizează: achiziţionarea sistemului de monitorizare a consumului de energie la nivelul platformei industriale; pregătirea proiectului (elaborarea studiilor, obţinerea avizelor, autorizaţiilor etc.); managementul proiectului, auditul proiectului; informare şi publicitate.

Valoarea ajutorului

Valoarea maximă totală a ajutoarelor de minimis de care beneficiază solicitantul întreprindere sau întreprindere unică pe o perioadă de 3 ani consecutivi (2 ani fiscali precedenţi şi anul fiscal în curs), cumulată cu valoarea alocării financiare acordate în conformitate cu prevederile prezentei scheme, nu trebuie să depăşească echivalentul în lei a 200.000 euro.

Mai specificăm faptul că în cazul în care o întreprindere se împarte în două sau mai multe întreprinderi separate, ajutoarele de minimis acordate înainte de separare se alocă întreprinderii care a beneficiat de acestea, şi anume, în principiu, întreprinderii care preia activităţile pentru care au fost utilizate ajutoarele de minimis. În cazul în care o astfel de alocare nu este posibilă, ajutoarele de minimis se alocă proporţional pe baza valorii contabile a capitalului social al noilor întreprinderi la data la care separarea produce efecte.

Prezenta schemă intră în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, 26.04.2017, şi se aplică până la data de 31.12.2020.