Este bine de ştiut că activităţile de proiectare şi executare a instalaţiilor electrice se realizează de către electricieni autorizaţi şi de către personal calificat având diplomă de studii sau certificat de calificare, după caz, în domeniul electric, în cadrul operatorilor economici, sub supravegherea electricienilor autorizaţi.
Autorizarea acestei activităţi îşi găseşte reglementarea în Ordinul nr. 116/2016 pentru modificarea anexei la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 11/2013 privind aprobarea Regulamentului pentru autorizarea electricienilor, verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu execuţia, precum şi a experţilor tehnici de calitate şi extrajudiciari în domeniul instalaţiilor electrice, publicat în Monitorul Oficial nr. 9/2017.
În anexa acestui act normativ se prevede Regulamentul pentru autorizarea electricienilor, verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu execuţia, precum şi a experţilor tehnici de calitate şi extrajudiciari în domeniul instalaţiilor electrice.
Astfel potrivit acestuia activităţile de proiectare şi executare a instalaţiilor electrice se realizează de către electricieni autorizaţi şi de către personal calificat având diplomă de studii sau certificat de calificare, după caz, în domeniul electric, în cadrul operatorilor economici, sub coordonarea electricienilor autorizaţi.
Care sunt tipurile de autorizări?
Electricienii autorizaţi pentru proiectarea, executarea, verificarea de instalaţii electrice pot avea, după caz, următoarele grade de autorizare: I, II, III şi IV.
Pentru fiecare dintre gradele II, III şi IV sunt definite două tipuri de autorizări: autorizare de tip A, pentru proiectare de instalaţii electrice şi autorizare de tip B, pentru executare de instalaţii electrice.
Ce competenţe aduc tipurile de autorizări?
Autorizările prevăzute la art. 8 confirmă, în funcţie de tip şi grad, următoarele competenţe:
a) gradul I, pentru executarea de instalaţii electrice interioare cu o putere instalată de maximum 10 kW şi la o tensiune nominală mai mică de 1 kV;
b) gradul IIA, pentru proiectare de instalaţii electrice cu orice putere instalată tehnic realizabilă şi la o tensiune nominală mai mică de 1 kV;
c) gradul IIB, pentru executare de instalaţii electrice cu orice putere instalată tehnic realizabilă şi la o tensiune nominală mai mică de 1 kV;
d) gradul IIIA, pentru proiectare de instalaţii electrice, cu orice putere instalată tehnic realizabilă şi la o tensiune nominală maximă de 20 kV;
e) gradul IIIB, pentru executare de instalaţii electrice, cu orice putere instalată tehnic realizabilă şi la o tensiune nominală maximă de 20 kV;
f) gradul IVA, pentru proiectare de instalaţii electrice, cu orice putere instalată tehnic realizabilă şi la orice tensiune nominală standardizată;
g) gradul IVB, pentru executare de instalaţii electrice, cu orice putere instalată tehnic realizabilă şi la orice tensiune nominală standardizată.
Care este procedura de autorizare?
Autorizarea electricienilor care desfăşoară activităţi de proiectare, executare, verificare a instalaţiilor electrice se face: pe bază de examen la obţinerea unui tip/grad de autorizare, precum şi la trecerea la un grad/tip superior sau diferit; sau fără examen, pe baza unui dosar întocmit în conformitate cu prevederile legale.
Etapele procesului de autorizare sunt: înscrierea la examenul de autorizare, denumit în continuare examen; acceptarea de către Autoritatea competentă a cererii solicitantului de a participa la examen în calitate de candidat, pe baza documentelor prezentate; examinarea candidaţilor, care se încadrează în procedurile ANRE; emiterea adeverinţei.
De specificat este faptul că potrivit actului normativ se aplică şi sancțiuni contravenționale. Acestea pot fi asociate cu retragerea autorizării acordate sau cu reluarea procesului de acordare a autorizării. Evidența sancțiunilor este publică, iar persoana fizică autorizată în cauză are dreptul de a contesta măsurile dispuse de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.