Ministerul Agriculturii a lansat recent în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern care îşi propune să modifice Hotărârea Guvernului nr. 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului naţional de dezvoltare rurală cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala şi de la bugetul de stat.
Care este situaţia actuală?
Hotărârea Guvernului nr. 226/2015 stabileşte cadrul general privind depunerea, evaluarea, selecţia, contractarea, achiziţiile publice, plata, controlul şi monitorizarea, aferente proiectelor cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, denumit în continuare FEADR, şi de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, denumit în continuare PNDR 2014-2020.
În prezent, H.G. nr. 226/2015 reglementează la art. 4 alin. (1) termenele în care potențialii beneficiari au obligația depunerii proiectului tehnic şi a tuturor documentelor necesare pentru încheierea contractului de finanţare pentru proiectele selectate care prevăd construcţii-montaj, respectiv 3 luni ca regulă și 6 luni în cazul excepțional al depunerii de contestații sau deschiderii de litigii privind achiziția publică a serviciului de proiectare.
Potrivit ştirilor juridice este necesară stabilirea duratei de monitorizare aferentă proiectelor din cadrul submăsurii 19.2 care au ca tip de sprijin suma forfetară, conform măsurilor de baza din PNDR 2014-2020, astfel cum este stabilită la art. 162 , calculată de la data efectuării plății tranșei a doua de plată/ultimei plăți, după caz, prin introducerea unei noi reglementări în cadrul dispozițiilor art. 24.
Care sunt schimbările preconizate?
Solicitanţii, entităţi juridice publice/private, au obligaţia de a depune toate documentele necesare în vederea încheierii contractului de finanţare, o singură dată, în termenul precizat în notificarea AFIR, conform procedurilor AFIR aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, termen care curge de la data comunicării notificării privind selecţia proiectului de către AFIR.
Selecţia proiectelor se efectuează fără obligativitatea prezentării documentului care atestă evaluarea impactului preconizat asupra mediului şi/sau de evaluare adecvată, respectiv a acordului de mediu/avizul Natura 2000, obligatoriu a fi prezentat înainte de semnarea contractului de finanţare cu AFIR sau, după caz, APIA. Termenul maxim de prezentare a documentului este precizat în notificarea emisă în conformitate cu procedurile aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, termen care curge de la data comunicării notificării privind selecţia proiectului.
Durata de monitorizare aferentă proiectelor pentru submasurile 6.1, 6.2, 6.3 este de 3 ani, calculată de la data efectuării plăţii tranşei a doua de plată/ultimei plăţi, după caz. Durata de monitorizare aferentă proiectelor pentru submăsura 6.5 “Schema pentru micii fermieri” denumită în continuare submăsura 6.5, submăsurile 16.4 “Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare” în sectorul agricol şi 16.4 “Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare” în sectorul pomicol, denumite în continuare submăsura 16.4 şi submasura 16.4a, este de 5 ani, calculată de la data efectuării ultimei plăţi. Durata de valabilitate a contractelor de finanţare pentru proiectele din cadrul submăsurilor 9.1 si 9.1a, încetează odată cu efectuarea plăţii aferente ultimei tranşe de plata.
Durata de monitorizare aferentă proiectelor din cadrul submăsurii 19.2, care au ca tip de sprijin o suma forfetară, este cea stabilită pentru submăsurile de bază din PNDR 2014-2020, conform art. 162 alin. (1), calculată de la data efectuării plăţii tranşei a doua de plată/ultimei plăţi, după caz.
Menţionăm că prevederile menţionate mai sus se aplica sesiunilor de depunere a proiectelor organizate de către AFIR după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.