Cine poate beneficia de asistenţă medicală comunitară?


Guvernul României s-a angajat să îmbunătăţească starea de sănătate a populaţiei României, prin asigurarea accesului la servicii preventive, de urgenţă, curative şi reabilitare de calitate, aspecte reglementate şi în Strategia naţională de sănătate 2014 – 2020.

O noutate legislativă în domeniul asistenţei medicale comunitare este reprezentată de O.U.G. nr. 18/2017 privind asistenţa medicală comunitară, publicată în Monitorul Oficial nr. 154/2017.

Ordonanţa menţionată mai sus are ca scop reglementarea asistenţei medicale comunitare la nivelul comunelor, al oraşelor, al municipiilor şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea centrelor comunitare integrate, în vederea facilitării şi îmbunătăţirii accesului populaţiei şi, în special, al grupurilor vulnerabile la servicii de sănătate, integrate la nivelul comunităţilor cu serviciile sociale şi educaţionale.

Asistenţa medicală comunitară cuprinde ansamblul de programe, servicii de sănătate şi acţiuni de sănătate publică furnizate la nivelul comunităţilor cu scopul creşterii accesului populaţiei şi, în special, al grupurilor vulnerabile, inclusiv a celor de etnie romă, la servicii de sănătate, în special la cele centrate pe prevenire.

Cine poate beneficia de serviciile de asistenţă medicală comunitară?

Beneficiarii serviciilor de asistenţă medicală comunitară sunt membrii comunităţii, cu precădere persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populaţia din mediul rural şi grupurile vulnerabile, inclusiv cele de etnie romă.

Categoriile de persoane vulnerabile sunt persoanele care se găsesc în următoarele situaţii: nivel economic sub pragul sărăciei; şomaj; nivel de educaţie scăzut; dizabilitate; boli cronice; boli aflate în faze terminale, care necesită tratamente paliative; graviditate; vârsta a treia; vârstă sub 18 ani; fac parte din familii monoparentale; risc de excluziune socială; alte categorii identificate ca vulnerabile din punct de vedere medical sau social de la nivelul comunităţii.

Persoana vulnerabilă din punct de vedere medical este persoana supusă riscului de a suferi afectări ale stării de sănătate prin acţiunea unor determinanţi biologici, de mediu fizic, social şi economic, comportamentali sau care ţin de serviciile de sănătate sau ca urmare a probabilităţii crescute de a dezvolta anumite boli sau stări patologice, ca urmare a unor caracteristici personale ce ţin de vârstă, stare de dizabilitate sau de alte situaţii fiziologice.

Cine furnizează aceste servicii?

Furnizarea serviciilor de asistenţă medicală comunitară se poate face prin:

  •  serviciul public de asistenţă socială, înfiinţat potrivit secţiunii a 3 – a “Organizarea şi administrarea serviciilor sociale” din capitolul III “Sistemul de servicii sociale” din Legea nr. 292/2011, cu modificările ulterioare;
  • compartimentul de asistenţă medicală comunitară din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale;
  • centre comunitare integrate înfiinţate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale;
  • aparatul de specialitate al primarului.

Îndeplinirea serviciilor şi activităţilor de asistenţă medicală comunitară se realizează de către asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari, în funcţie de specificul comunităţii.

De reţinut!

Normele metodologice privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea activităţii de asistenţă medicală comunitară se aprobă prin hotărâre a Guvernului, elaborată de Ministerul Sănătăţii în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.