Ce prevede proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor de aplicare privind etichetarea produselor din tutun?


Prevenirea efectelor provocate de tutun este o luptă continuă a autorităţilor care şi-a propus ca prin măsurile intreprinse să reducă numărul de fumători.

O noutate legislativă în domeniu este un proiect de Ordin pentru aprobarea Normelor de aplicare privind etichetarea produselor din tutun pentru fumat, altele decât ţigaretele, tutunul de rulat şi tutunul pentru narghilea.

Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind apropierea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce priveşte fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de abrogare a Directivei 2001/37/CE a fost transpusă în legislaţia naţională prin Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 906 din 10 noiembrie 2016.

Ce s-a propus în proiectul de Ordin?

În conformitate cu prevederile art. 11 alin. (6) din Legea nr. 201/2016, normele de aplicare privind etichetarea produselor din tutun pentru fumat, altele decât ţigaretele, tutunul de rulat şi tutunul pentru narghilea se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii, cu avizul ministrului finanţelor publice, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Etichetarea produselor din tutun se modifică substanțial. Prin excepție, țigările (trabucurile) și țigările de foi care sunt introduse pe piața din România în pachete unitare ce conțin o singură unitate de produs, vor purta pe fiecare pachet unitar și orice ambalaj exterior avertismentul general și unul dintre avertismentele sub formă de text. Această excepție se propune deoarece aceste produse erau exceptate de la inscripționarea cu avertismente combinate și în Legea nr. 349/2002 din cauza dimensiunilor foarte mici ale pachetelor individuale care fac fotografiile ilizibile.

Cum vor fi etichetate produsele din tutun?

Ambalajele individuale reprezentate de pachete din carton sau celofanate ori cutii din diferite materiale – carton, lemn, plastic, metal – în care sunt prezentate pentru vânzare pachete unitare de țigări (trabucuri) sau ţigări de foi ce conțin o singură unitate de produs, dar care nu pot fi utilizate pentru introducerea pe piață a produselor din tutun, nu trebuie să poarte avertismente de sănătate.

În cazul țigărilor (trabucurilor) şi ţigărilor de foi care sunt introduse pe piaţa din România în pachete unitare ce conțin o singură unitate de produs, timbrul pentru marcarea produselor din tutun prelucrat prevăzut de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică pe ambalajul exterior sau, în lipsa acestuia, pe ambalajele individuale reprezentate de pachete din carton sau celofanate ori cutii din diferite materiale – carton, lemn, plastic, metal – în care sunt prezentate pentru vânzare aceste produse, astfel încât deschiderea ambalajului să deterioreze timbrul.

Noutatea o reprezintă faptul că ţigările (trabucurile) şi ţigările de foi care sunt introduse pe piaţa din România în pachete unitare ce conțin mai multe unități de produs vor purta pe fiecare pachet unitar avertismentele prevăzute de lege.

În concluzie, întrucât flagelul fumatului a luat proporţii îngrijorătoare se pune problema intervenţiei hotărâte pentru combaterea acestuia, iar una dintre măsuri este elaborarea proiectului de ordin prezentat mai sus.