Care este procedura înscrierii şi înregistrării calificărilor din învăţământul superior?


Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC) reglementează și coordonează cadrul general al educației și formării profesionale continue a adulților. ANC elaborează Cadrul naţional al calificărilor și gestionează Registrul naţional al calificărilor, Registrul naţional al furnizorilor de formare profesională autorizaţi, Registrul naţional al absolvenților programelor autorizare de formare profesională a adulților. De asemenea, ANC coordonează şi controlează autorizarea şi procesul de autorizare a furnizorilor de formare profesională a adulţilor și a centrelor de evaluare a competenţelor profesionale, precum şi certificarea evaluatorilor de competenţe profesionale.

Prin înscrierea în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS) a calificărilor pot fi recunoscute şi relaţionate toate rezultatele învăţării dobândite în cadrul sistemului de învăţământ superior cu ocupaţiile din piaţa muncii şi este asigurată coerenţa calificărilor şi a titlurilor acordate.

O noutate legislativă în domeniu o reprezintă Ordinul nr. 3475/2017 publicat în Monitorul Oficial nr. 204/2017 pentru aprobarea Metodologiei de înscriere şi înregistrare a calificărilor din învăţământul superior în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS).

Acte necesare pentru validarea calificărilor

Aplicantul transmite către ANC un dosar de validare a unei calificări de nivel universitar sau postuniversitar propusă a fi atestată printr-o diplomă ori un certificat ce vor fi recunoscute pe piaţa muncii.

Conţinutul dosarului:

a) cerere de validare a calificării, care să cuprindă numele complet al universităţii şi facultăţii, denumirea calificării, programului de studiu, precum şi a domeniului de studii aferent;
b) formular pentru validarea noii calificări (care va cuprinde inclusiv lista informaţiilor care se vor înscrie în suplimentul la diplomă eliberat de către instituţia de învăţământ);
c) hotărârea senatului instituţiei de învăţământ superior prin care se solicită validarea calificării şi înscrierea în RNCIS a programului de studii universitare/postuniversitare aferent respectivei calificări;
d) anexe: copii ale documentelor care, potrivit legislaţiei în vigoare în România, îi dau aplicantului dreptul legal de a conferi diplome şi/sau certificate de studii recunoscute la nivel naţional;
e) dovada achitării tarifului de evaluare.

Analiza dosarului se derulează pe parcursul a 15 zile lucrătoare, dacă nu apar alte solicitări de completare a dosarului care se vor transmite instituţiei iniţiatoare în scris, caz în care durata de analiză se prelungeşte cu durata de răspuns.

Etapele înscrierii în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior

Se parcurg următoarele etape:

a) instituţia iniţiatoare transmite la ANC dovada acreditării/autorizării obţinută de la ARACIS sau de la o altă agenţie recunoscută EQAR;
b) instituţia iniţiatoare va transmite un model al suplimentului de diplomă completat cu toate informaţiile conform reglementărilor în vigoare în format electronic – pdf scanat;
c) după primirea documentelor precizate anterior se va realiza înscrierea în RNCIS.

Concluzii

Registrul National al Calificărilor din Invăţământul Superior (RNCIS) este parte integranta a Registrului Naţional al Calificărilor (RNC) împreună cu Registrul National al Calificarilor Profesionale (RNCP) ăi reprezinta un instrument care stabileşte structura calificărilor, asigură recunoaşterea naţionala, precum şi compatibilitatea şi comparabilitatea internaţionala a calificărilor dobândite în cadrul sistemului de învăţământ superior şi vizează introducerea unei calificari din piaţa muncii, în concordanţă cu Registrul Naţional al Calificărilor si Cadrul european al calificarilor.

Prin înscrierea în RNCIS a calificarilor pot fi recunoscute şi relationaţe toate rezultatele învaţării dobândite în cadrul sistemului de învaţămant superior si este asigurată coerenţa calificărilor si a titlurilor acordate.

Inscrierea calificarilor în RNCIS este o condiţie necesara autorizarii/acreditarii programelor de studii oferite de catre instituţiile de invăţămant superior abilitate de lege în acest scop, pentru a demonstra legătura dintre calificarile obţinute şi cerinţele pietei muncii.

Se pot înscrie în RNCIS acele calificari dezvoltate pe baza standardelor ocupaţionale pentru educaţie si formare profesională destinate calificarilor sau ocupaţiilor aferente nivelurilor de calificare pentru învăţământ superior.