Organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor Dentişti are la bază Decizia Adunării generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 5/2007, publicată în Monitorul Oficial nr. 487/2007, iar pricipalul obiectiv al acestuia este apărarea, controlul şi supravegherea exercitării profesiunii de medic dentist, ca profesie liberală de practică publică autorizată, aplicarea legilor şi regulamentelor care organizează şi reglementează exerciţiul profesiei.
O noutate legislativă în domeniu este reprezentată de Decizia privind modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Dentişti din România, adoptat prin Decizia Adunării generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 5/2007, nr. 1/2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 909/2016.
Care sunt modificări aduse?
Se elimină omisiunea legislativă şi anume se specifică faptul că, Colegiul Medicilor Dentişti din România cuprinde toţi medicii dentişti cu drept de liberă practică pe teritoriul României. Pănă acum se specifică că acesta cuprinde toţi medicii ceea ce era injust. Iar înscrierea în Colegiul Medicilor Dentişti din România şi eliberarea certificatului de membru se pot face numai pentru medicii dentişti care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.
În ceea ce priveşte procedura de eliberare a avizului de practică temporară sau ocazională a profesiei şi de înscriere în Colegiul Medicilor Dentişti din România pentru medicii dentişti cetăţeni ai unui stat membru al UE, ai unui stat aparţinând SEE sau ai Confederaţiei Elveţiene, care sunt stabiliţi în vederea exercitării profesiei în unul dintre aceste state, atunci când se deplasează pe teritoriul României pentru a exercita în regim temporar şi ocazional activităţile de medic dentist, procedura se stabileşte prin decizie a Consiliului naţional.
În ceea ce priveşte Deciziile Adunării generale naţionale acestea se adoptă cu majoritate simplă, în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul reprezentanţilor aleşi. În caz de absenţă a delegatului titular ales, acesta este înlocuit cu membrul supleant ales, având drept de vot. S-a eliminat prevederea conform căreia dacă la prima şedinţă cvorumul nu este întrunit, se va convoca o a doua şedinţă, când deciziile se pot lua indiferent de numărul de participanţi.
Printre atribuţiile Adunării generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România se regăseşte şi alegerea comisiei centrale de cenzori sau aprobarea cenzorului contabil autorizat, propus de Consiliul naţional.
S-a modificat modul de întrunire a Consiliului Naţional, acesta se va întruni trimestrial în şedinţe ordinare sau în şedinţe extraordinare, ori de câte ori este nevoie. În vechea reglementare se prevedea că acesta se întruneşte în şedinţe ordinare o dată la două luni, cu excepţia lunilor iulie, august, sau în şedinţe extraordinare, ori de câte ori este nevoie. Şedinţele pot să aibă loc şi în alte zile în afară de sâmbătă cum era pănâ acum, însă de principiu este preferabilă ziua de sâmbătă.
Printre atribuţiile Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România nu se mai regăseşte şi aplicarea prin Comisia superioară de disciplină, sancţiunile disciplinare prevăzute de lege.
Departamentele înfiinţate în cadrul Colegiului Medicilor Dentişti din România vor fi coordonate de către membrii Biroului executiv naţional şi vor fi asigurate cu personal tehnic de specialitate sau administrativ, obligatoriu, în funcţie de organigrama stabilită de Biroul executiv naţional, în limita fondurilor prevăzute în bugetul anual de venituri şi cheltuieli.
Potrivit ştirilor juridice, se poate angaja personal de specialitate tehnic şi administrativ în limita fondurilor prevăzute în bugetul anual de venituri şi cheltuieli şi în funcţie de necesităţile concrete.
Comisia de disciplină va fi alcătuită din 5 până la 7 membri, dintre care un membru este desemnat de autoritatea de sănătate publică, iar ceilalţi sunt propuşi de biroul executiv local şi votaţi de consiliul colegiului teritorial, până acum toţi membrii erau propuşi de biroul executiv local. Nu se pot întruni două calităţi, şi anume calitatea de membru al comisiei de disciplină a colegiului teritorial nu se poate cumula cu cea de membru al Comisiei superioare de disciplină.
Se prevăd clar care sunt elementele de identificare a plângerilor împotriva unui medic dentist, iar plângerile trimise prin fax, email sau alt mijloc electronic sunt obligate să fie primite însă se va formula doar un răspuns în care se vor invoca prevederile referitoare la condiţiile de valabilitate impuse unei plângeri.
Se pare că refuzul petentului de a se prezenta la audierea stabilită de comisie nu mai duce la suspendarea cauzei ci va stinge acţiunea disciplinară, dacă persoana care a făcut plângerea, în mod nejustificat, deşi a fost informată, nu se prezintă la audierea ori examinarea stabilită de comisia de disciplină sau nu îşi precizează în scris poziţia faţă de solicitările comisiei de disciplină. Împotriva deciziei se poate face contestaţie însă nu pot fi invocate aspecte care nu au făcut obiectul plângerii ce a stat la baza declanşării anchetei disciplinare.
Colegiul Medicilor Dentişti din România este autonom în raport cu orice autoritate publică sau persoană juridică de drept privat şi îşi exercită atribuţiile fără posibilitatea vreunei imixtiuni şi are autonomie instituţională în domeniul său de competenţă, normativ şi jurisdicţional.