Educaţia e gratuită dar îi costă pe părinţi aproximativ 1.490 de lei anual. Un studiu efectuat de Organizaţia Salvaţi Copiii a calculat costurile asociate susţinerii unui copil în şcoală.
Potrivit studiului, rechizitele, uniforma şi echipamentul pentru sport, paza şcolii, fondul clasei şi serbările, toate costuri ascunse ale educaţiei gratuite, sunt resimţite ca fiind mai scumpe de părinţii din mediul urban. Peste 43% dintre părinţii care au participat la cercetare au declarat că fondul clasei este o contribuţie obligatorie în şcolile în care învaţă copiii lor, informează Agerpres. Doar 11,5% dintre părinţii care au răspuns cercetării au susţinut că primesc chitanţă atunci când achită fondul clasei, iar 19,4% au spus că nu plătesc acest fond.
Mai mult şcolarizarea unui copil costă mai mult în mediul urban (1.572 lei anual), decât în mediul rural (1.372 lei). Diferenţele între rural şi urban se resimt şi la nivelul costurilor pentru transport (mai scumpe în mediul rural, decât în mediul urban), dar şi în ceea ce priveşte costul meditaţiilor (care este de trei ori mai ridicat în mediul urban, decât în mediul rural). Iar plafonul maxim al cheltuielilor anuale poate ajunge la 5.000 de lei pentru meditaţii, 1.800 de lei pentru alimente şi transport, 1.000 de lei pentru rechizite şi uniformă, 700 de lei pentu manuale, culegeri, caiete speciale şi software educaţional, 400 de lei pentru serbări şi alte evenimente, 1.000 de lei pentru paza unităţii, fondul şcolii şi al clasei.
Acestea au fost şi motivele pentru care Guvernul doreşte să suporte o parte din cheltuieli şi ne referim la cheltuielile de transport.
Potrivit ştirilor juridice, abonamentele acordate elevilor de către operatorii de transport rutier pentru distanțe de până la 50 de kilometri vor fi decontate integral. Decizia a fost luată de Guvern astăzi, printr-o Ordonanță de Urgență, anunță instituția într-un comunicat.
Potrivit actului normativ, operatorii de transport rutier vor avea obligația să emită abonamente pentru transportul elevilor, abonamente ce vor fi decontate integral din bugetul autorităților publice locale pentru distanțe de până la 50 de kilometri.
Actul normativ stabilește că tariful maximal per kilometru aferent abonamentului de transport rutier pentru elevi se stabilește și se actualizează prin hotărâre a Guvernului. De asemenea, metodologia de calcul a tarifului maximal se aprobă tot prin Hotărâre a Guvernului.
Potrivit legislaţiei, contractele de transport în curs, valabil încheiate, în baza cărora sunt practicate anumite tarife pentru serviciile publice de transport a elevilor, nu pot fi modificate până la ajungerea la termen decât prin acordul părților.
Reglementarea unui tarif maximal se face în condițiile în care tarifele practicate de operatorii de transport public variază foarte mult pentru aceeași distanță, prețurile maxime fiind de până la 13 ori mai mari decât prețurile minime. De exemplu, în prezent, pentru o distanță de 10 kilometri, valoarea minimă a tarifului de transport este de 29 de lei, cea maximă de 228 de lei, iar valoarea decontată elevului este de 40 de lei. Pentru un traseu de 30 de kilometri, valoarea minimă a tarifului este de 43 de lei, cea maximă de 360 de lei, iar suma decontată elevului este de 80 de lei.