Ziua de 14 mai 1948 este una de tristă amintire pentru poporul român, pentru arestările în masă ale opozanţilor regimului comunist. În noaptea de 14-15 mai 1948 au fost întemniţaţi peste 15.000 de români, o parte au murit în închisoare, iar alţii au fost eliberaţi abia în 1964, când au fost graţiaţi ca urmare a presiunilor făcute de lumea occidentală asupra regimului comunist.
În cei 16 ani de chinuri, mulţi din cei arestaţi şi-au găsit sfârşitul în temniţă. Pentru cei arestaţi în acele zile, au urmat ani lungi de chinuri în universul concentraţionar comunist. Supuşi la un regim de exterminare, iar în anumite perioade la procese de reeducare care vizau anihilarea psihică ori compromiterea lor, cei mai mulţi au avut o atitudine demnă, suportând privaţiunile şi umilinţele, mărturisind valorile creştine şi naţionale, dovedind o etică superioară prin atitudinea faţă de semenii lor căzuţi în nenorocire, în acele condiţii în care teroarea îl transformă pe om în fiară. Unii dintre ei s-au distins ca adevăraţi sfinţi ai închisorilor, rămânând în memoria camarazilor lor prin dragostea şi resemnarea luminoasă cu care au înţeles să-şi sfârşească zilele, fiind cinstiţi de milioane de credincioşi din întreaga ţară, dar şi pe alte meleaguri ale lumii.
Tocmai ororile suferite în acea zi au făcut ca ziua de 14 mai să fie declarată zi naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste.
Potrivit ştirilor juridice, prin Legea nr. 127/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 412/2017, a fost instituită ziua de 14 mai Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste.
Se prevede că, în această zi, autorităţile centrale şi locale, dar şi instituţile de cultură pot organiza comemorări oficiale, depuneri de coroane, dar şi alte manifestări menite să cinstească memoria acestor martiri, „în limita alocărilor bugetare alocate.
Acest act normativ s-a motivat că marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfânta jertfă a martirilor din temniţele comuniste este ziua de 14 mai 1948, când au fost arestaţi de către regimul comunist marea majoritate a tinerilor, intectualilor şi a multor români care, prin exemplul de neascultare şi reală libertate exprimată în faţa regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creştini. Iar a ignora istoria suferinţei acelor zile, căreia i-au căzut pradă unii dintre cei mai drepţi dintre români, adevărate vlăstare ale eternităţii acestui neam, dar şi lungii perioade marcate de represaliile comunismului, ar fi o greşeală fatală aplicată acurateţei istoriei noastre.
Se impune aşadar ca această zi să fie cinstită şi declarată ca zi naţională a acestor martiri care şi-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine. Din respect pentru cei care au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temniţelor comuniste.