„La ce sunt bune cărţile? Îmi vine să răspund: la totul şi la nimic. Poţi trăi foarte bine fără să citeşti. Milioane de oameni nu au deschis niciodată o carte. A vrea să le explici ce pierd e totuna cu a explica unui surd frumuseţea muzicii lui Mozart. În ce mă priveşte, mă număr printre cei care nu pot trăi fără cărţi. Sunt un vicios al lecturii. Am nevoie să citesc aşa cum am nevoie să mănânc şi să beau. Resimt fiecare zi fără o carte ca pe o zi pierdută.” (Nicolae Manolescu).
Din fericire, există şi astăzi tineri care citesc cu pasiune. Tineri care, zi de zi, învaţă cu râvnă, animaţi de dorinţa de a ajunge în vârf. Pentru aceşti tineri, fiecare pagină citită înseamnă un pas spre cariera dorită.
Însă ce ar însemna cititul fără un examen care să dovedească cunoştinţele acumulate?
În fiecare an, la nivel naţional, se susţine examenul de bacalaureat. Importanţa colosală a bacalaureatului este resimţită nu numai de către cei care îl susţin, ci de către întreaga naţiune, întrucât în absolvenţii de azi avem medicii, profesorii, avocaţii de mâine.
Emoţiile cresc, începe bacalaureatul
Bac-ul începe întotdeauna cu surle şi trâmbiţe. Nu va fi niciodată un examen de care ştii doar tu şi câţiva apropiaţi. De acest examen ştie toată lumea, ceea ce înseamnă o emoţie în plus. Şcolile sunt luate cu asalt de ziarişti, fiecare lucrare este cântărită, fiecare notă are greutate.
Aşadar, elevii de clasa a XII-a se pregătesc emoţional pentru susţinerea examenului. Unii se întreabă dacă îşi vor aminti, alţii dacă vor avea inspiraţie, alţii dacă vor putea să copieze. Fiecare după cum poate. Părinţii şi profesorii aşteaptă, de asemenea, cu sufletul la gură.
Fiecare probă susţinută aduce o nouă emoţie. Nota obţinută trebuie să oglindească munca asiduă din timpul celor 4 ani de liceu.
Prima probă trece iute, la fel şi celelalte. Şi ne trezim aşteptând nerăbdători… rezultatul.
Nu aduce anul ce aduce ceasul
Ce aduce ziua anunţării rezultatului? O promovabilitate de 56,4%, dintre care 122 de elevi au obţinut notă maximă.
Fiecare elev îşi căută acum numele pe lista afişată la panoul şcolii unde a susţinut examenul. Toţi nutresc speranţa de a obţine o medie peste 6.
Din păcate însă mulţi au candidat, puţini au fost aleşi. Au promovat numai cei care s-au pregătit temeinic. Restul, vor mai avea o şansă la toamnă.
Reacţia Guvernului: 3000 de lei pentru o notă de 10
După soluţionarea contestaţiilor numărul notelor de 10 a crescut de la 122 la 126. Destul de multe note de 10.
Iar dacă emoţiile le-am trăit cu toţii, este firesc ca şi bucuria să o împărtăşim cu toţii.
Cum îşi manifestă autorităţile mulţumirea?
Guvernul României, surprins plăcut de rezultat, a nutrit o idee măreaţă – de a-i premia pe cei care au obţinut notă maximă. Şi nu s-a rezumat doar la vorbe. Aşa că, a trecut la fapte prin adoptarea OG nr 13/2013 publicată în Monitorul Oficial, Partea I, în data de 24 iulie 2013.
Ordonanţa prevede că se vor acorda premii în valoare de 3000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obţinut media 10 la examenul de bacalaureat din 2013.
Sumele necesare acordării premiilor se alocă din bugetul aprobat pe anul 2013 Ministrului Educaţiei Naţionale. Lista beneficiarilor şi modalitatea de acordare se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
Guvernul va proceda, aşadar, la premierea celor ce au strălucit prin cunoştinţele dobândite, obţinând nota maximă, întrucât ei reprezintă speranţa pentru o Românie mai bună.
Realitatea ne-a demonstrat că există şi tineri care provin din medii defavorizate care îşi cheltuie şi ultimul bănuţ pentru a merge la şcoală. Pentru aceşti elevi, dar şi pentru toţi ceilalţi care au muncit pe brânci pentru a lua nota 10 la Bac acest premiu contează enorm. El vine ca o răsplată pentru munca lor şi un sprijin pe mai departe.
În concluzie, o astfel de măsură este binevenită, cu atât mai mult cu cât vine în sprijinul celor care încă mai cred în educaţie. Căci ştiţi cum se spune: „rădăcinile învăţăturii sunt amare, dar roadele ei sunt dulci”.